A cukorbetegség megelőzése és az enyhe zavar gyógyítása természetes úton

A cukorbetegség esetében a legnagyobb gond, hogy a sejtek nem jutnak megfelelő táplálékhoz, miközben az emésztés során az elbontott glükózmennyiség számos problémát generálva a vérben kering a szervezetünkben. Ezt a kettős problémát segítenek enyhíteni a különféle gyógynövények, a különleges összetevőkkel rendelkező zöldségek és fűszernövények.

A cukorbetegség legfőbb okozója, hogy vagy túl kevés inzulin termelődik a szervezetünkben, vagy kevéssé reagál a testünk erre a hormonra. Mi a feladata az inzulinnak? „Megnyitja” a sejtmembránt és lehetővé teszi, hogy beáramoljon a sejt belsejébe az éltető glükóz. Ha valamilyen rendellenesség folytán az inzulin nem képes erre a testünkben, mit tehetünk? Fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek alfa liponsavat tartalmaznak, ez ugyanis megkönnyíti a sejtek számára a cukor felvételét. Így csökken a vércukorszint és a sejtek abbahagyhatják az éhezést. Ezt a vegyületet a szervezetünk is termeli, de ha kiegészítésre szorulunk, beszerezhetjük céklából, répából, burgonyából és vörös húsokból.

Számos olyan növényünk van, amelyek fogyasztása felgyorsítja az anyagcserét. Ezen növények egy része arról is gondoskodik, hogy fokozódjon a szervezetünkben a szénhidrát felhasználás, illetve a felbontott szénhidrátok felszívódása. Ilyen lehet az útifű tea, amely áldásos hatása mellett méregtelenítő és gyulladáscsökkentő is, sőt javítja az emésztést. Ugyanakkor ilyenek a fűszerek között a gyömbér, fahéj, kurkuma, szegfűszeg, kapor. Ezek jótékony hatása nem csak a vércukorszint csökkentése miatt fontos, hanem azért is, mert segít megelőzni a cukorbetegséggel együtt járó meghízást.

Az elfogyasztott ételek cukorrá bomlanak az emésztés során. Azonban a megfelelő táplálékokat fogyasztva hozzásegíthetjük a testünket, hogy a legoptimálisabb módon történjen a felszívódás. Az eperfalevél-tea hatására az összetett cukrok nem bomlanak tovább, így felszívódásuk lassúbb lesz. Ha inulin tartalmú táplálékokat (hagyma, fokhagyma, csicsóka) veszünk magunkhoz, akkor pedig úgy tudjuk a szervezetünket energiához juttatni, hogy közben nem emelkedik a vércukor. Ezzel a két hatással megelőzhetjük a vércukorszint-ingadozását, ami sok jótékony következménnyel jár a cukorbetegség kialakulása esetén.