A parlagfű, mint a keresztallergia szereplője

Mi is az a keresztallergia?

Sajnos nagyon sok tévedés él ezzel a kifejezéssel kapcsolatban az emberekben. A keresztallergia elsősorban (de nem kizárólag) orális (azaz a szájban és a tápcsatornában) kialakuló allergiás reakciókat jelent főleg (de nem kizárólag) olyanok esetében, akiknek valamilyen légúti allergiájuk van. Később a kivételekre kitérünk még, de a lényeg az, hogy van egy alap-allergia és ahhoz járul még egy másik fajta allergia a keresztreakció során.

A két allergia közötti összefüggést az adja, hogy a légúti és orális allergén fehérjéinek szerkezete nagyon hasonló, és a felajzott immunrendszer már arra a másodlagos allergénre is reagál, amely amúgy önmagában nem váltja ki a védekezőrendszerünk túlzott reakcióját.

Milyen esetekben jöhet létre keresztallergia?

A leggyakoribb kiindulópont a szénanáthások tábora, akik különféle pollenekre, spórákra vagy házi porra, esetleg állati eredetű allergénekre mutatnak reakciót. Előfordulhat azonban keresztallergia latex-allergiásoknál is. A tojás-, tehéntej-, marhahús- és hal-allergiásoknál az a dolog érdekessége, hogy eleve orális allergiáról van szó, amelynek tüneteit az elsődleges allergén hiányában kiváltja, vagy annak jelenléte mellett tovább fokozza a keresztallergén.

A parlagfű allergia mellett fennálló keresztallergiák

A parlagfű pollenje az egyik legerősebb allergén hazánkban: egyrészt a legtöbb légúti allergiás erre (is) érzékeny, másrészt tömegét, elterjedtségét tekintve nehezen elkerülhető. A parlagfű allergiások számára sajnos több ételcsoport is van, amelyet érdemes elkerülni, sőt akár az allergiaszezonon kívül is lehetőség szerint csökkenteni ezek fogyasztását. A zöldségek közül a paradicsom és csicsóka, az uborka- és tökfélék (cukkini, tök, patisszon), a zeller, a gyümölcsök közül a dinnyefélék (sárga-, görögdinnye), a bogyós gyümölcsök, a banán, citrusok (narancs, mandarin, grépfrút, citrom), füge, ananász, mangó, gránátalma. Az olajos magvak közül a napraforgómag és annak olaja is kerülendő.