Az édesgyökér szerepe az emésztőszervi panaszok gyógyításában

Az édesgyökérnek a nyálkahártyákra kifejtett nagyszerű hatását a felső légúti megbetegedések gyógyításában játszott szerepénél kifejtettük már. Természetesen a bélrendszerben található nyálkahártyákra ugyanúgy vonatkoznak a jótékony hatások, mint a felső légutakban, így ennek az édes gyógynövénynek a fogyasztói itt is számíthatnak a javulásra.

Az édesgyökér egyik legfontosabb hatóanyag-csoportja a szaponinok (pl. triterpének), amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a nyálkahártyák karbantartásában. A gyulladáscsökkentő hatású vegyületek elősegítik a nyálkahártya felületének megtisztulását, a gyulladások után a termelődő nyák elhordását, a fekélyek begyógyulását. Így az édesgyökér alkalmazása kiváló hatással lehet például gyomorfekély, nyombélfekély esetén ahol a legfőbb problémát a gyulladt, sebes nyálkahártya-felület jelenti.

A glicirrizinnek nevezett édesgyökér-szaponin elősegíti a gyomornyálkahártya-sejtek képződését és regenerálódását. Antivirális és -biotikus hatásának köszönhetően az egész bélrendszerben jó hatással van a fertőzéses eredetű hurutokban, gyomorrontásban.

Diszpepsziás tünetek esetén is jó eséllyel a segítségünkre lehet az édesgyökér fogyasztása. Ez a tünetcsoport a felhasban jelentkező kellemetlen tüneteket fedi (nyomás-érzés, fájdalom, égő érzés, hányinger, puffadás stb.). Bár sokszor nem találnak testi problémákat a tünetek hátterében, az édesgyökér gyulladáscsökkentő, gyomorsav-harmonizáló, nyálkahártya-regeneráló hatása általában enyhíti a problémákat.

Áttételesen is jó hatással lehet az emésztésre, például a máj munkájának támogatásával. Hozzájárul a máj méregtelenítéséhez, így lehetővé teszi, hogy ez a szerv, amelynek feladata a fölösleges anyagok eltávolítása a szervezetünkből, ismét teljes hatékonysággal működhessen.

Bár nem közvetlenül az emésztéshez kapcsolódik, de nem régen felfedezték az édesgyökér elhízásra gyakorolt kedvező hatását, amely ismét széles távlatokat nyithat ennek a sokoldalú gyógynövények.