Az őszi margitvirág szív- és érrendszert érintő hatásai

Az őszi margitvirág fő hatóanyaga a partenolid, amely egy szeszkviterpén-lakton vegyület. Ez a vegyületcsoport általában illóolajok alkotóelemeit tartalmazza, de ezek kevésbé illékonyak. A margitvirág illatát köszönheti ezeknek, amely meglehetősen erős, sokak számára már-már kellemetlen, és a növény minden részéből árad. A szeszkviterpén-laktonok többek között nyugtató, simaizom-görcsoldó, gyulladáscsökkentő, étvágyjavító, daganatellenes hatásokkal rendelkeznek.

Ennek a hatóanyagnak köszönhető az értágító hatás, amely nagy valószínűséggel a simaizom-lazító hatásnak köszönhető, és nagyon jól jön a migrénes fejfájás csökkentésére. Az erek kitágulásának következtében a vérnyomás kissé csökken, ugyanakkor kiegyensúlyozódik a vérkeringés és a kisebb erekben is javul a vérellátás, így a sejtek anyagcseréje és gázcseréje javul.

Az őszi margitvirág hatóanyagai csökkentik a vérlemezkék összetapadásának esélyét. Ez azt jelenti, hogy az arra hajlamosaknál segít megelőzni a trombózis kialakulását, ugyanakkor rontja a véralvadást, amely sebeknél, belső vérzéseknél fontos paraméter lehet. Az őszi margitvirág szedésekor nagyon fontos szem előtt tartani ezeket a hatásokat, és ha vérnyomásproblémákkal vagy véralvadási zavarokkal küzdünk, akkor kerülni az alkalmazását vagy orvos véleményét kikérni.

Az őszi margitvirág erekre gyakorolt hatása elősegíti a nyálkahártyák regenerálódását, különösen igaz ez a terhességet követően a méh harmonizálására. A gyógynövény fogyasztása terhes anyukák részére nem ajánlott, mert méhösszehúzó hatással rendelkezik, de szülés után a tisztulási és regenerálódási folyamat elősegítésében hatékony társ lehet.

Az ízületi gyulladásokra gyakorolt kedvező hatás – a gyulladáscsökkentő hatóanyagok mellett – árulkodik arról, hogy az őszi margitvirág javítja a mikrokeringést és hozzásegíti a szervezetet a méreganyagoktól való megszabaduláshoz.

Az őszi margitvirágban megtalálható flavonoidok hatékony immunerősítők és szívvédő hatással is rendelkeznek. A flavonoidok hozzájárulnak az érfalak rugalmasságának fenntartásához, megelőzik a kapillárisok törékenységének kialakulását.