A citromfű hatása az emésztésre

A citromfüvet általánosságban a nyugtató hatásai miatt ismerik, mások pedig onnan, hogy finom teát, szörpöt vagy szirupot lehet készíteni belőle. Sokkal kevesebben tudják, hogy a citromfű nehéz étkezések mellé fogyasztva is jó szolgálatot tesz. Nézzük miben segít, ha a tápacsatornában adódnak panaszaink!

A citromfű erős antibakteriális hatással rendelkezik. Ezzel a tulajdonságával fertőtleníti a beleket, megelőzi bármilyen fajta fertőzéses betegség kialakulását, nem csak a belekben, hanem az egész szervezetben is.

Ez az illatos kis növény az egész tápcsatornában és annak mentén serkenti a különféle – az emésztésben részt vevő vagy azt segítő – szervek működését. Így támogatja a máj méregtelenítő munkáját, elősegíti annak megtisztulását is a káros anyagoktól. Stimulálja az epe kiválasztását, serkenti a termelődést, hozzájárul a vezeték nyitva tartásához és az epeváladék ürüléséhez.

A kis zöld növény meggátolja a puffadást, elősegíti az emésztési folyamatokat, miközben maga is rostként funkcionálva tisztán tartja a beleket, erősíti a bélmozgást, így támogatva a táplálék előrehaladását és megemésztését. Hozzájárulhat a hasmenés megállításához, és csökkenti a puffadással, hasmenéssel járó fájdalmas görcsöket is.

Napjainkban igen gyakoriak az ideges eredetű gyomor- és bélpanaszok. A citromfű ezen a területen is igen nagy segítség, hiszen egyszerre nyugtatja az idegrendszert és segíti a gyomor- és vagy a belek nyálkahártyájának regenerálódását. Görcsoldó hatása az emésztőrendszer hatékonyságát növeli.

Az emésztési problémák okozta felszínes alvást és alvászavarokat is sikerrel kezelhetjük a citromfű segítségével, amelynek hatóanyagát (rozmaringsav, fahéjsav, triterpének) a teából, kivonatból, szárított vagy fagyasztott növényből egyaránt kinyerhetjük.

Nagy antioxidáns-tartalma hozzájárul a szövetek regenerálódásához és az új sejtek képződéséhez, továbbá segít megszabadítani a testünket a környezeti ártalmak következtében megnövekedett szabadgyök-mennyiségtől.