A citromfű mint konyhai alapanyag

Évről-évre egyre népszerűbb gyógynövényünk a citromfű, amelynek teája közismerten nyugtató hatással bír. A citromfüvet termeszthetjük saját kertünkben, nincs vele sok gond, hiszen – bár egynyári és húsos szárai hamar elfagynak a téli hidegekben – elszórt magjai révén gyorsan elszaporodik, akár a fű között is. Réteken, legelőkön is találkozhatunk vele, így ha megismerjük, bátran gyűjthetjük, és frissen felhasználva vagy fagyasztva, esetleg szárítmányként részévé tehetjük az étrendünknek.

A citromfűnek nem egyetlen gyógyhatása az, hogy ellazít lelkileg és nyugtatja az idegeket. Kiválóan segíti az emésztést, serkenti a májműködést, és megelőzi a puffadást. Emiatt nehéz, zsíros vagy éppen az emésztőrendszert megterhelően fűszeres ételek mellé érdemes fogyasztani salátában, vagy éppen az étel összetevőjeként. Téli időszakban azért javasolt fokozni a citromfű fogyasztását, mert erősen antivirális hatású és gyulladáscsökkentő, így segíthet megelőzni a téli náthát és az influenzát is.

A legegyszerűbb dolog, amit citromfűből főzhetünk, az természetesen a tea. Télen melegen, nyáron lehűtve, frissítő, nyugtató, lazító hatással bír. A második legegyszerűbb dolog a pesto, mert az bár étel, nem kell főzni. Érdemes friss bazsalikommal, mentával és egyéb zöld levelekkel (karalábélevél, céklalevél) keverni (bátran jöhet bele a kertből még pitypanglevél és kövér porcsin is), apróra vágni és olívaolajjal meg tört fokhagymával elkeverni, majd a tésztára tenni és alaposan összekeverni vele. A rá reszelt érett sajt lekerekíti és összefogja a növények ízét.

Ezzel sikerült rögtön megcáfolni azt a téveszmét, hogy a citromfű kizárólag édes ételekbe illik. Tény és való, hogy kiválóan feldobja a gyümölcssaláták, gyümölcsszószok, gyümölcslevesek ízét, illetve kellemesen pikáns felhangot ad a süteményeknek, de ez még nem mondhatnánk, hogy a teljes repertoár kihasználása. Citromfűből nagyon finom szörpöt is készíthetünk, akár téli eltevésre is.

A citromfüvet bármihez alkalmazhatjuk, amelybe citromot vagy citromhéjat teszünk. Pikáns, ugyanakkor balzsamos ízével kiemeli az összetevők aromáját, frissességet visz az ételek ízének összhatásába.