Édesgyökér az élelmiszeriparban

Az édesgyökér nagyanyáink eszköztárában nem csak a gyógynövény szerepét töltötte be, hanem az édesítőszerét is. Az állítás megfordítva is igaz, és nagyon fontos, vagyis nem csak édesítőszer volt, hanem a kellemes tulajdonság mellett kihasználták a gyógyhatásait is.

Az édesgyökér azon túl, hogy gyakorlatilag kalóriamentes, az édesítő hatással egyidejűleg elnyomja a keserű ízt is. Elősegíti az emésztést, jó hatással van az emésztőrendszeren belül főleg a gyomorra, gyulladáscsökkentő hatása miatt javítja a felső légúti nyálkahártyák állapotát is. A cukorral szemben óriási előnye (sokszoros édesítő hatás mellett), hogy nem csak hogy nem rontja, de inkább védi a fogakat, hiszen megakadályozza a plakkok kialakulását és benne a baktériumok elszaporodását, így megelőzi a fogszuvasodást.

Az utóbbi idők felfedezése, hogy az édesgyökér hatékony társa a fogyókúrázóknak, nem csak alacsony kalóriatartalma miatt, hanem azért is, mert befolyásolja az enzimaktivitást, így optimalizálja a zsírégetést. A lassú anyagcserével rendelkező és emiatt hízékony sorstársainknak pedig abban segít, hogy támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, így megakadályozza a raktározást.

Az édesgyökér egyik legismertebb élelmiszeripari felhasználása a bocskorszíj nevű gumicukorka gyártása. Az édesgyökér nem csak az édesítő szerepét tölti be ebben a cukorkában, hanem az állagjavítóét is, amelyet más ételekben és italokban is felhasználnak. A medvecukornak nevezett édességet előszeretettel alkalmazzák köhögés, torokfájás oldására. Külföldön is népszerű ez az édesség, ott nem csak a fekete formája ismert, hanem a piros is, amely cseresznye, málna vagy eperkivonattal készül. Sok helyen sós változatban is kapni lehet, azok számára, akik elsőre kóstolják, a sós-édes cukorka furcsa élmény lehet.

Az édesgyökér fontos összetevője különféle likőröknek (pl. pastis), illetve barna söröknek, ahol az édes íze mellett színező tulajdonságát is hasznosítják. Az édesgyökér kivonata (gyakran, mint glicirrizin) egyre szélesebb körben alkalmazott adalékanyag, amely állomány- és ízjavítóként szolgál.