A fehér és vörös faepret a legtöbben ismerjük, gyermekkorunk óta. Szüleink számára azért lehetett emlékezetes a találkozás, hiszen a vörös faeper kiszedhetetlen nyomokat hagy a ruhánkban, számunkra pedig a gyümölcs élvezetén túl rendkívüli élményeket tartogathatott az eperfa jellegzetesen girbegurba, fára mászásra és bujkálásra kifejezetten alkalmas, göcsörtös törzse is.

Sokan lebecsülik ezt a gyümölcsfát, hiszen vadon is szinte bárhol megél, de elődeink tudták mire van szükségük. Szinte minden parasztház udvarán találhattunk ilyet még pár évtizeddel ezelőtt.

Az eperfa termése és levelei is nagyon sok értékes és gyógyító hatású anyagot tartalmaznak. Többféle antioxidáns vegyületet rejtenek, amelyek nem csak az öregedés és a környezet stressz hatásai ellen védenek bennünket, de a legrettegettebb krónikus megbetegedéseket is megelőzhetjük a segítségükkel.

Az eperfa antioxidánsai – csak a példa kedvéért: kvercetin, rutin, luteolin, apigenin, kempferol – védik és erősítik a szív- és érrendszert, csökkentik a daganatos megbetegedések kockázatát, és megelőzhetik az ízületi és mozgásszervi gyulladásokat. Az antioxidánsok hozzájárulnak a Langerhans-szigetek sejtjeinek megóvásához, az inzulinkiválasztás serkentéséhez és a cukor utáni vágy csökkentéséhez.

A cukorbetegségben szenvedők jól tudják, hogy a felsorolt betegségcsoportok a diabéteszes betegek számára nagy kockázati tényezőket jelentenek. A szívbetegségek, az érrendszer károsodása, a hosszútávon fennálló cukorbetegség egyik legjellemzőbb szövődménye.

Az erek elmeszesedése, az érfalak rugalmasságának csökkenése a testben több ponton problémákat okozhat, ilyen a szívkoszorúerek hálózata, a vese és a szem érhálózata. Az eperfa hatóanyagai (GABA, vagyis gamma-amino-vajsav, fitoszterin) hozzájárulnak az erek rugalmasságának megőrzéséhez, lassítják azok falának megvastagodását vagy elmeszesedését.

Sajnos a cukorbetegek körében sokkal magasabb a szívet érintő megbetegedések kockázata, mint az egészséges lakosság körében. A diabétesz számos olyan elváltozást teremt a szervezetben, amely terheli a szívet, de a szívinfarktushoz vezető leggyakoribb ok a koszorúerek elzáródása.

Az eperfalevél flavonoidjai, ásványi anyagai és vitaminjai védik a szívet, csökkentik a szívet érintő megbetegedések kockázatát.