A kendermag és a daganatos betegségek

A kendermag olaj évtizedekre háttérbe szorult, majd nemrégiben frissen felfedezett csodaszere a magyar konyhának. Egyre gyakrabban olvashatunk arról, hogy ez a finom és sokoldalú olaj is a szupertáplálékok sorába tartozik, hiszen beltartalmi gazdagsága, vitaminjai és különféle hatóanyagai olyan lendületet adnak a szervezetünknek és oly mértékben harmonizálják annak működését, mint nagyon kevés más élelmiszer.

A kendermag olaj és liszt rendszeres fogyasztásával feltölthetjük szervezetünk tápanyag-raktárait és ily módon gondoskodhatunk az immunrendszerünk erősítéséről. Az esszenciális zsírsavak fogyasztása, a zsírban oldódó vitaminok, valamint a testünk számára nehezen biztosítható ásványi anyagok (pl. vas) egyszerű elérhetősége teszi ezt a növényt és a belőle készült termékeket olyan népszerűvé. Az esszenciális zsírsav tartalmát illetően a kender szinte egyedülálló, hiszen ezek különféle változatait a szervezetünk számára ideális arányban tartalmazza.

A kendermagolaj a szervezetünk védekezőrendszerének felvértezése mellett erős antioxidáns hatással bír, ami többek között a daganatok megelőzésében is nélkülözhetetlen. Védi a szív- és érrendszert, csökkenti a gyulladásokat, harmonizálja a különféle koleszterinek jelenlétét a vérben, megóvva így az ereinket.

Az általános erősítő hatásokon túl nem szabad megfeledkeznünk a kender daganatellenes hatásairól sem. A mindennapi fogyasztásra szánt ún. ipari kender mellett meg kell említenünk ezen a területen a magasabb kannabinoid-tartalmú kenderváltozatokat is, amelyeket Nyugat-Európában egyre szívesebben alkalmaznak a különféle rákos megbetegedések gyógyításában. Mivel a daganatellenes hatás ugyanazokhoz a vegyületekhez kötődik, amelyek a kender egyes típusainál a pszichoaktív hatásokat is kiváltják, a magokból préselt olaj gyógyításban-kezelésben való használata és megítélése eléggé ellentmondásos. A nyugat-európai országokban, illetve a tengerentúlon már folynak a kutatások ezen a területen, és az első eredmények azt bizonyítják, hogy a rákkezelés területén mind a daganatok elleni harcban, mind a kemoterápiával kezelt betegek életminőségének javításában lehet számítani a kenderfélék családjára.