Mi az a tokoferol?

Aki kissé tájékozott a vitaminok világában, gondolkodás nélkül vághatja rá a címben feltett kérdésre, hogy az E-vitamin kémiai megnevezése. Ez részben igaz, de nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az E-vitamin valójában többféle tokoferolt és mellette tokotrienolt is tartalmaz. Ez a vegyületcsoport együtt adja ki az E-vitamint, vagy pontosabban E-vitamin csoportot.

Mindegyik tokoferolnak és tokotrienolnak kissé más biológiai hatása van, természetes körülmények között általában mindegyik egyszerre megtalálható az E-vitaminnak tulajdonított hatások maradéktalan elérése érdekében, bár a különféle természetes forrásokban eltérő lehet a vegyületek aránya.

Az E-vitamin az egyik legfontosabb zsírban oldódó vitamin. A melegítésnek ellenáll, de a tárolása során érdemes odafigyelni arra, hogy fény hatására elbomlik. Rendkívül erős antioxidáns, mégpedig abból a fajtából, amely kémiai felépítésének köszönhetően képes semlegesíteni a szabad gyököket.

A boltban kapható élelmiszerekben adalékanyagként is szokták alkalmazni, mert azok összetevőit megóvja a levegő oxigénjének károsító hatásaitól. Az E-vitamincsoport legfontosabb – élelmiszer-biztonsági szempontból – vegyülete az α-tokoferol, ennek arányával mérik az élelmiszerek E-vitamin tartalmát. Egyes élelmiszerekben a tartósító hatása miatt (ebben az esetben tokoferolként kell feltüntetni), más esetekben hozzáadott E-vitaminként alkalmazzák.

Az E-vitaminnak az antioxidáns hatás mellett számos egészségvédő szerepe van a szervezetünkben. Védi a sejthártyákat a különféle károsodásoktól, megóvja azok többszörösen telítetlen zsírsav-összetevőinek labilis kémiai szerkezetét a felbomlástól. Elősegíti a K-vitamin és a szelén felszívódását.

Hozzájárul a szív- és érrendszer karbantartásához is, 25-50%-al csökkenti a szívproblémák kialakulásának esélyét és az anginás fájdalmak kockázatát. Az E-vitaminnak nagy szerep jut abban, hogy az LDL-koleszterin (sokak által „rossz” koleszterinként ismert) ne károsodhasson a szabad gyököktől, ugyanakkor megfelelően kerüljön lebontásra a szervezetben. Így az érfalak épsége megmarad, a vérrögök kialakulásának esélye csökken és megelőzésre kerülnek a gyulladások.

Antioxidánsként az E-vitaminnak a rák megelőzésében és a daganatos betegségek gyógyításában is nagy szerep juthat, az erre vonatkozó kutatások ma is folynak.