Miért javasolják az almapektin szedését ízületi bántalmaktól szenvedőknek?

Az ízületi fájdalmaknak leggyakoribb kiváltó oka valamilyen gyulladás. Az ízület belobbanását kiválthatja sérülés, kopás, reuma, fertőzés, autoimmun betegség, de számos olyan eset van, amikor nem azonosítható a gyulladás okozója.

A gyulladás egyik oka lehet, hogy a szervezetünk képtelen megfelelő tempóban kiválasztani és kiüríteni a méreganyagokat, így kénytelen elraktározni őket, amelynek az elsődleges célpontja az ízület. Gyulladást okozhat a test elsavasodása, amelynek következtében az ízületi hártya összetétele annyira megváltozik, hogy a szervezetünk idegen anyagnak tekinti és elkezdi lebontani annak sejtjeit. További oka lehet a gyulladt ízület kialakulásának, hogy az ízületi folyadék túlságosan kevés, így megnövekszik a súrlódás, a porcok elkopnak, belobbannak, súlyos fájdalmakat és lecsökkent mozgástartományt előidézve ezzel.

Az almapektin számos területen tud a segítségünkre lenni a felsoroltak közül. Élelmi rost lévén nagyon erősen támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait, hiszen fizikai súrlódás révén tisztítja a bélfalat, megnöveli a széklet terjedelmét, elősegítve ezzel annak rendszeres és megfelelő időn belüli távozását. Kolloid állaga révén bevonja a beleket, védve azok épségét, csökkenti a gyulladásokat. Rendkívüli nedvszívó képességének köszönhetően még direkt mérgezések esetén is jó szolgálatot tehet (pl. nehézfémek), de az általános tisztítási folyamatnak is nagyon hatékony szereplőjévé válik.

Mivel a pektin – a zselatinhoz hasonlóan – zselészerű anyag, alkalmas arra, hogy részt vegyen az ízületi folyadék és a porc újjáépítésében is. Gyulladáscsökkentő hatása itt is érvényesül, miközben gyakorlatilag megolajozza az ízületet.

Az almapektin hozzájárul a szervezet lúgosításához, amivel a savasodás tüneteit – köztük a gyulladásokat és az ízületi hártya degenerációját csökkenti.

Kissé áttételes eredmény ugyan, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy az almapektin hatása, amellyel elősegíti a fogyást, szintén az ízületi fájdalmak csökkentéséhez járul hozzá. A víztől megdagadó molekulák jóllakottságérzetet adnak, így csökken az étvágy, miközben a szervezet méregtelenítése révén további kilók elvesztéséhez járul hozzá. Az ízületek terhelésének csökkenése révén a gyulladások visszaszorulnak vagy meg is szűnhetnek.