A fahéj igazi karácsonyi fűszer, amelyet szívesen hintünk a forró kakaóra, a sütőből frissen kivett sütire, vagy éppen kíváncsian biggyesztjük a karácsonyi malacsült mellé. Vajon miért alakult így, hogy erről a bizsergető illatú fűszerről – bár nyáron, gyümölcsök mellé is előszeretettel használjuk – mindig a hideg, a hó és az év végi ünnepek jutnak eszünkbe? 

A népi gyógyászat szerint mindennek meg van a maga ideje az évben. Napjaink rohanó világa megkövetelné, hogy nem csak a hét vagy a hónap minden napján, de egész évben is ugyanolyan teljesítményt hozzunk, ugyanolyan érzelmekkel álljunk ugyanazokhoz a dolgokhoz. Ezzel szemben létezik az ún. évkör, amely nem csak az évre jellemző időjárási, mezőgazdasági jellemzőket tartalmazza, hanem azt is, hogy az emberből mit hoznak ki ezek az időszakok, és hogy melyikben hogyan érdemes táplálkozni, élni ahhoz, hogy minél jobban belesimuljunk a természet rendjébe.

A tél, különösen az advent időszaka a visszahúzódás ideje, így – ahogy növekszik a sötétség ideje és csökken a hőmérséklet – az ember egyre lassabb, fázósabb, fáradékonyabb lesz. Ilyenkor nem érdemes erőltetni a pörgést, az aktivitást, mert nem csak sokszoros energiát emészt fel, hanem akár sérüléseket is okozhat amellett, hogy nem is esik jól.

A téli fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs mind bizsergető hatásúak. Mit jelent ez? Élénkítik a vérkeringést, felpörgetik az anyagcserét. Ennek célja az aktivitás elmaradásának ellensúlyozása. Ha nem mozgunk, a vérellátás romlik a végtagokban, a bélmozgások is lassulnak, romlik az emésztés hatékonysága. A fahéj felfokozza a méregtelenítő folyamatokat, felgyorsítja az anyagcserét.

Az emésztőrendszert nyugtatja, a gyomorsav-termelést fokozza, csökkenti a hányingert, jóllakottságérzetet okoz. Csökkenti a vércukorszintet, a koleszterinszintet. Ez utóbbi tulajdonságaira azért van szükség, hogy a magas energiatartalmú, de nehezen emészthető téli táplálékok (zsíros húsok, magas rosttartalmú hüvelyesek, káposzta) emésztéséhez hatékonyan hozzá tudjon járulni, miközben csökkenti a téli táplálkozás „mellékhatásait”.

Fertőtlenítő és antioxidáns hatása csak „hab a tortán”, hiszen hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez a téli megfázásos, influenzás időben. A fahéj összetevői csökkentik a gyulladásokat, sőt még hangulatjavító hatással is bírnak.