Milyen betegségek megelőzésében és karbantartásában lehet a segítségünkre az almapektin?

„Naponta egy alma az orvost távol tartja”

Ugye ismerős ez a mondás? A régi időkben, amikor még nem tudták, hogy milyen rostokra, ásványi anyagokra, vitaminokra és egyéb tápanyagokra van szüksége a szervezetünknek, a megfigyelések igazolták ezt a bölcsességet. Azonban ebben az időben még nem tudták, hogy ha az alma bizonyos összetevőit nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, nem csak az egészségünket őrizhetjük meg a segítségükkel, hanem a kibillent harmóniát is helyreállíthatjuk a szervezetünkben.

Ilyen összetevő az almapektin, amelyből például az allergia megelőzésére naponta legalább 6 almányit kell elfogyasztanunk. Természetesen ez hosszú távon lehetetlen, így érkezik a segítségünkre a porított almapektint tartalmazó kapszula.

A betegségek, amelyben az almapektin segít

A rostszegény táplálkozás számos krónikus betegség előidézője, így többek között rizikótényező a vastagbéldaganatok és a különféle emésztési rendellenességek (pl. székrekedés és a hozzá kapcsolódó divertikulózis), a magas vérzsírszint következtében kialakuló érszűkület és egyéb szív- és érrendszeri problémák kialakulásában is. Ugyanígy kockázati tényezőt jelent az időskori cukorbetegség kialakulásánál is.

Az almapektin csodálatos és nagyon gyorsan észrevehető hatást fejt ki ezekben az esetekben, hiszen csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét, nem véletlenül alkalmazzák különféle természetes koleszterinszint-csökkentők alapanyagaként. A pektin rostjai a vékonybélben felszívják a fölösleges zsírt és az azok elbontására képződött epesavat, így csökkentik a vér koleszterintartalmát. A pektin megköti a fölösleges koleszterint és egyéb toxinokat is, és így segíti a szervezetből való távozásukat.

A bélflóra egyensúlya könnyen felborulhat például különféle gyógyszerek (antibiotikumok) szedése következtében. A harmónia helyreállítását megkönnyítjük, ha különféle vízben oldható rostokat fogyasztunk, amelyek zselés réteggel vonják be a gyomor és a belek nyálkahártyáját. Az a réteg csökkenti a sérülések, gyulladások kialakulásának veszélyét, megkönnyíti a hiányzó baktériumtörzsek regenerálódását.

A rostfogyasztás fokozása csökkenti a cukorbetegség kialakulásnak veszélyét, de a megfigyelések azt igazolják, hogy hosszú távú szedése növeli az inzulin-érzékenységet is, így csökkentve a szervezet inzulinigényét.