A medvehagyma, mint méregtelenítő

A medvehagyma, mint méregtelenítő

Csak néhány évvel ezelőtt került be a köztudatba, mégis rendkívüli népszerűségnek örvend ez a vadon termő egyszerű kis növény. Levelei március végén törnek elő a talajból, csodálatos fehér, csokros virágainak mézédes illatával május elejétől örvendezteti meg a méheket. A városlakókkal valószínűleg azok a természetjárók illetve falusiak ismertették meg ezt a jellegzetes illatú-ízű gyógynövényt, akik az eredeti termőhelyén találkoztak vele. Tovább

A szőlőmagolaj fiziológiai hatásai

A szőlőmagolaj fiziológiai hatásai

Sokan azt gondolnák, hogy a szőlő magja és héja az ízes nedv kipréselése után értéktelen. Szerencsére ez nem így van, az utóbbi idők kutatásai újra kimutatták és őseink is tisztában voltak vele, hogy mind a mag, mind a héj számos, az emberi szervezet számára fontos és hasznos összetevőt tartalmaz. A magot ugyan – amíg egyben van – képtelenek vagyunk megemészteni, de őrlemény vagy liszt illetve hidegen sajtolt olaj formájában értékes hatóanyagait már szervezetünk is képes hasznosítani. Tovább

Töltődjünk fel tavasszal a medvehagyma gazdag beltartalmi értékeivel

Töltődjünk fel tavasszal a medvehagyma gazdag beltartalmi értékeivel

Amióta megismertem a medvehagymát, tavasszal alig tudok betelni vele. Olyan megízlelni a friss, zöld leveleket, mintha hosszú ideje tartó nélkülözés után haraphatnék bele valamilyen igazán értékes és tartalmas élelmiszerbe, és, ha belegondolunk, ez teljesen így is van. A medvehagyma számtalan értékes összetevője már nagyon hiányzik márciusban a hosszú tél után, és a természet bölcsességét mutatja, hogy pont azok a tápanyagok és pont olyan összetételben találhatóak benne, amelyek a kikeletkor hiányoznak a szervezetünknek. Tovább

Szép köröm, bőr és haj mákolajjal

Szép köröm, bőr és haj mákolajjal

Gondoltál már arra, hogyha száraz a bőröd, akkor nem kívülről kellene olajoznod, hanem belülről? Épp ideje, hogy gondolj rá, hiszen egészen kézenfekvőnek tűnik, hogy az anyagcsere minősége az, amely a legjobban befolyásolja a sejtek – így a bőr, haj és körömsejtek – állapotát is. A száraz bőr (és így, az ezzel a tünettel járó krónikus bőrbetegségek is, mint az ekcéma, sömör) oka gyakorta nem a vízmegkötő képesség hiánya, hanem a sejtek hiányállapota. Tovább

Medvehagyma gyűjtési tanácsok és receptek

Medvehagyma gyűjtési tanácsok és receptek

A medvehagyma igazából a vadon kincse, bár egyre többen próbálkoznak a termesztésével is. Erdeinkben ezekben a hetekben-napokban érik el a kicsattanóan friss, zöld levelek a leszedhető méretet, így érdemes elgondolkodni azon, hogy a korán jött meleg, tavaszi időben, egy kirándulás keretében elmegyünk gyűjteni. Mielőtt azonban nekiállnánk a friss salátaalap és gyógynövény begyűjtésének, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott gyűjtőhely milyen szabályozás alá esik! Tovább

Mi az a tokoferol?

Mi az a tokoferol?

Aki kissé tájékozott a vitaminok világában, gondolkodás nélkül vághatja rá a címben feltett kérdésre, hogy az E-vitamin kémiai megnevezése. Ez részben igaz, de nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az E-vitamin valójában többféle tokoferolt és mellette tokotrienolt is tartalmaz. Ez a vegyületcsoport együtt adja ki az E-vitamint, vagy pontosabban E-vitamin csoportot. Tovább

Miért van szükség tavasszal méregtelenítésre?

Miért van szükség tavasszal méregtelenítésre?

A népi hagyomány szerint január 20. és február 1. között újraindul a fák nedvkeringése, beindulnak a folyamatok, amelyek duzzasztani kezdik a rügyeket, és előkészítik a bimbó-kezdeményeket a kikeletre. Az ember belső folyamatai is megváltoznak, lendülete kezd visszatérni, érdeklődése élénkül, bizony akármennyire is gúzsba köt még a hideg és a hó, a belső világ már bizseregni kezd. Idén mintha kicsit elhúzódott volna ez az időszak, de ettől függetlenül mindenképpen megtörténik. Tovább

A máj a méregtelenítés központja

A máj a méregtelenítés központja

A májunk a tápanyagok feldolgozásának egyik legfontosabb szerve, és különleges helyzeténél fogva nagyon fontos szerepet kap azon anyagok kiszűrésében is, amelyek nem valóak a szervezetünkbe. A máj két helyről kapja a vérellátását, a belek és a szív felől. A belekből érkező vér a gyomorban és a bélrendszerben felbontott és a nyálkahártyákon keresztül a véráramba felszívódott anyagokat szállítja. Tovább