A réti legyezőfű alkalmazása gyulladással járó betegségek esetén

A réti legyezőfű alkalmazása gyulladással járó betegségek esetén

A réti legyezőfű – bár első ránézésre nem mondanánk meg – a rózsafélék népes családjába tartozó növény. Bódító illatával, csipkeszerű ernyős virágival nem véletlenül nevezték régen a rétek királynőjének. Napjainkban pedig szintén nem véletlenül nevezik a rétek aszpirinjának, hiszen sikerült benne kimutatni az emberiség egyik legfontosabb egészségügyi felfedezésének, az aszpirinnak a hatóanyagát. Tovább

Csalán a konyhában: gyűjtés és receptek

Csalán a konyhában: gyűjtés és receptek

A gyógynövények gyűjtésének van néhány általános szabálya, és van néhány speciális dolog, amelyet növényfajonként érdemes tudni. Mivel nem ipari mennyiségű gyűjtésről beszélünk, ezért a törvényes keretekre nem térünk most ki, csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy akár csalánt akár mást kizárólag tiszta területről gyűjtsünk.

Ez nagyon fontos, hiszen előfordulhat, hogy a benne felhalmozódott méreganyagok vagy szennyeződések nagyobb kárt okozhatnak, mint a növény gyógyhatásának előnyei. Tovább

A csalán szerepe a tisztítókúrákban

A csalán szerepe a tisztítókúrákban

A sajtó különböző fórumain időről időre fellángol a vita, hogy létezik-e egyáltalán olyan hogy méregtelenítés, illetve, hogy szükség van-e rá. A természetgyógyászok és a keleti orvoslás különféle ágazatai nem kérdőjelezik meg, hogy az emberi szervezetnek időnként megtisztulásra van szüksége. Tulajdonképpen a vallási és nem vallási indíttatású böjtök mögött is minden esetben ilyen terheléscsökkentő egészségügyi szándék húzódik meg. Tovább

A pecsétviasz gomba és az immunrendszer

A pecsétviasz gomba és az immunrendszer

A Ganoderma, vagy magyar nevén pecsétviasz gomba felhasználása az ősi kínai gyógyászatban gyökerezik és napjainkban is a távol-keleti országokban van a termesztés és gyógyászati felhasználás központja. A magyar nevét a kinézete után kapta, amely a tönköt és a kalapot borító vastag lakkrétegre utal. Az élettani hatásaira azonban sokkal pontosabban utalnak a kínai (a halhatatlanság gombája, tízezer éves gomba) és a japán (isteni gyógynövény) nevei. Tovább

A medvehagyma, mint méregtelenítő

A medvehagyma, mint méregtelenítő

Csak néhány évvel ezelőtt került be a köztudatba, mégis rendkívüli népszerűségnek örvend ez a vadon termő egyszerű kis növény. Levelei március végén törnek elő a talajból, csodálatos fehér, csokros virágainak mézédes illatával május elejétől örvendezteti meg a méheket. A városlakókkal valószínűleg azok a természetjárók illetve falusiak ismertették meg ezt a jellegzetes illatú-ízű gyógynövényt, akik az eredeti termőhelyén találkoztak vele. Tovább

A szőlőmagolaj fiziológiai hatásai

A szőlőmagolaj fiziológiai hatásai

Sokan azt gondolnák, hogy a szőlő magja és héja az ízes nedv kipréselése után értéktelen. Szerencsére ez nem így van, az utóbbi idők kutatásai újra kimutatták és őseink is tisztában voltak vele, hogy mind a mag, mind a héj számos, az emberi szervezet számára fontos és hasznos összetevőt tartalmaz. A magot ugyan – amíg egyben van – képtelenek vagyunk megemészteni, de őrlemény vagy liszt illetve hidegen sajtolt olaj formájában értékes hatóanyagait már szervezetünk is képes hasznosítani. Tovább

Töltődjünk fel tavasszal a medvehagyma gazdag beltartalmi értékeivel

Töltődjünk fel tavasszal a medvehagyma gazdag beltartalmi értékeivel

Amióta megismertem a medvehagymát, tavasszal alig tudok betelni vele. Olyan megízlelni a friss, zöld leveleket, mintha hosszú ideje tartó nélkülözés után haraphatnék bele valamilyen igazán értékes és tartalmas élelmiszerbe, és, ha belegondolunk, ez teljesen így is van. A medvehagyma számtalan értékes összetevője már nagyon hiányzik márciusban a hosszú tél után, és a természet bölcsességét mutatja, hogy pont azok a tápanyagok és pont olyan összetételben találhatóak benne, amelyek a kikeletkor hiányoznak a szervezetünknek. Tovább