A kendermag és a daganatos betegségek

A kendermag és a daganatos betegségek

A kendermag olaj évtizedekre háttérbe szorult, majd nemrégiben frissen felfedezett csodaszere a magyar konyhának. Egyre gyakrabban olvashatunk arról, hogy ez a finom és sokoldalú olaj is a szupertáplálékok sorába tartozik, hiszen beltartalmi gazdagsága, vitaminjai és különféle hatóanyagai olyan lendületet adnak a szervezetünknek és oly mértékben harmonizálják annak működését, mint nagyon kevés más élelmiszer. Tovább

Hogyan működhet közre a kendermag a fogyókúrában?

Hogyan működhet közre a kendermag a fogyókúrában?

Egyre többet hallhatunk arról, hogy a különféle fogyást elősegítő diétákban érdemes szerepet szánni különféle gabonáknak és magvaknak. Korábban nagy slágerek voltak a lenmag és a chia, hiszen magas tápértékükkel és alacsony kalóriatartalmukkal elősegítették, hogy a fogyókúra során elkerülhessük az egyoldalú táplálkozás következményeit. Tovább

A kendermagolaj az egyik leghatékonyabb bőrápoló

A kendermagolaj az egyik leghatékonyabb bőrápoló

A kendermagolaj nagyanyáink korában igen megbecsült dolognak számított, hiszen mind elfogyasztva, mind magunkra kenve kedvező hatással van a szervezetünkre. Megbecsülését napjainkban kezdi visszaszerezni, amikor egyre többen törekszünk az adalékanyagmentes termékek használatára, mind a táplálkozás, mind a bőrápolás területén. Ha házilag készítünk kozmetikai termékeket, szinte egyikből sem érdemes kihagyni, hiszen mind a bőr, mind a nyálkahártya életfolyamataira jó hatással van. Tovább

A kendermag-fogyasztás egészségügyi előnyei

A kendermag-fogyasztás egészségügyi előnyei

A kendertermesztés Magyarországon egy évszázaddal ezelőtt sokkal nagyobb jelentőséggel bírt mint napjainkban. Ez a csodálatos ipari növény számtalanféleképpen használható fel, vásznat, papírt, építővályogot készítettek a szára felhasználásával, a magját pedig elfogyasztották vagy az állatokkal etették meg. A kendermag darálva is fogyasztható, de magas zsírtartalmú szemeiből olajat is préselnek. Tovább

Mik azokat a növényi proteinek és miért van szükségünk rájuk?

Mik azokat a növényi proteinek és miért van szükségünk rájuk?

A proteinek vagy fehérjék, az élő szervezetek alapvető építőkövei. Jelentőségüket az adja, hogy az élőlények minden egyes sejtjében megtalálhatóak és minden, a sejtekhez kapcsolódó élettani folyamatban részt vesznek (a nevük is ez alapján született – protein görögül első számút, elsődlegest jelent). Számos fehérje enzimekhez hasonlóan viselkedve katalizálja ezeket a folyamatokat, vagyis hozzájárulnak a sejtek életfolyamataihoz, életben maradásához. Tovább