Vértezzük fel magunkat macskakarommal télen!

Korai fagyokat és hosszú, kemény telet jósolnak a meteorológusok idén. Amit eddig tapasztalhattunk is már, hogy az időjárás szélsőséges és változékony, a hajnali fagyokat olykor húsz fokos nappali hőmérséklet követi, majd szelesre és esősre vált, néhány fokos nappali hőmérséklettel. Immunrendszer legyen a talpán, amely ebben az időben is meg tudja védeni a testünket a megfázástól és influenzától…

Egyre többször találkozhatunk a médiában olyan gyógynövényekkel, amelyek használata az ősi kultúrák gyökereihez nyúlik vissza. Több ezer évvel ezelőtt élt elődeink is jól ismerték, használták őket, és napjainkban – modern orvostudományunk fejlődésének ellenére is – ezekhez nyúlunk vissza, mint természetes s hatékony megoldásokhoz.

A macskakarom (Uncaria Tomentosa) is ezek közül, az inkák eszköztárából való. Eredeti élőhelye az Andok, ahol az őserdő fáira kúszik fel, macskakaromhoz hasonló hegyes tüskéivel megkapaszkodva. Hatóanyaga a növény minden részében megtalálható, de legnagyobb arányban a kéreg rétegeiben fellelhető.

A macskakarom kivonata kiváló gyulladáscsökkentő, felgyorsítja a belobbant szövet gyógyulási folyamatait, így gyorsan túljuttat az ödémásodási szakaszon is. Mozgásszervi panaszokra is ajánlják, de számunkra most ennél sokkal fontosabb, hogy nagyszerűen fokozza a védekezőrendszerünk teljesítményét.

Ez utóbbit nem azzal teszi, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem hatóanyagai révén hozzájárul a fehérvérsejtek aktivitásának fokozódásához, az ellenanyagok gyors termelődéséhez. Így teszi lehetővé, hogy a szervezetünkbe bejutott kórokozókat gyorsan hatástalanítsuk, megóvva magunkat a mindenkori fertőzésektől.

Ha azonban a fránya betolakodók valamilyen úton-módon bejutottak már, megnehezíti ezek elszaporodását, így támogatva immunrendszerünket a védekezésben. Nagyon jó hatással van a betegeskedést követően roborálódó szervezet folyamataira is. Antioxidánsai megakadályozzák a sejtdegeneráció kialakulását, támogatják a különféle szöveteket a megújulásban és nagy mértékben csökkentik szervezetünkben a felhalmozódott szabad gyökök mennyiségét.