A kínai természetgyógyászatban már az időszámításunk előtti 12. században ismerték, Európában azonban csak napjainkban nyer egyre nagyobb teret. A baktövisből készült főzet jótékony hatásai régóta ismertek, és már az ókori kínaiak is tudták, hogy mire és hogyan érdemes használni a növény szárított gyökérzetéből készült teát.

Kínában bizonyíthatóan a 2. századtól használják rendszeresen gyógyászati célokra a baktövist, de már sokkal korábbi időkből is találunk írásos bizonyítékot a növény egészségügyi felhasználásával kapcsolatban.

A baktövis kínaiul huang qui, vagyis az „életerő erősítője”. Kitalálható, hogy már a nevét is arról kapta, hogy érezhető módon energetizálja és erősíti az emberi szervezetet, illetve a kedélyállapotra is jó hatással van.

A gyógynövényekkel foglalkozó szakemberek útmutatása alapján a kiszárított gyökérzetből készült teát a következő módon érdemes elkészíteni, hogy a lehető legjobb hatást érje el:

  • vegyen 3 gramm szárított baktövist (körülbelül egy púpozott teáskanál)
  • lassú tűzön főzze 15 percig
  • igény szerint ízesítse mézzel és citrommal

Ennyire egyszerű. Semmivel sem bonyolultabb, mint bármely más tea elkészítése, egybehangzó vélemények szerint azonban a következő panaszok esetén segíti a fogyasztót:

  1. gyenge immunrendszer – a baktövis főzet megerősíti az emberi szervezetet, aminek köszönhetően sokkal ellenállóbb lesz a megbetegedésekkel szemben
  2. fáradtság – jótékony hatásainak köszönhetően energikusabb, kipihentebb, szellemileg is fittebb lesz a fogyasztó
  3. hasmenés – kíméletesen szünteti meg a panaszokat
  4. általános gyengeség – a főzet hatásainak köszönhetően a páciens erősebbnek fogja magát érezni
  5. öregedés megállítása – nem csodaszer, de a tudományos kutatások kimutatták, hogy a bőr öregedését jelentősen lassítja a baktövis

A baktövis anélkül segít a fenti problémákon, hogy gyógyszeres kezelésen kellene részt vennie a panaszosnak, és így a gyógyulás egy sokkal természetesebb útját követheti. A főzet elkészítése egyszerű, a baktövis a természetes orvosságok kedvelői és a kísérletezők számára elengedhetetlen.