A fahéj fogyasztása a téli időszakban erősen ajánlott, sok szempontból is. A vérkeringés javítása révén igazi téli, „fűtő” fűszer, antioxidáns hatásaival erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatásával pedig többek között a felső légúti megbetegedések tüneteinek megszűnését gyorsítja, de külsőleg a fagyás okozta sérülésekre is kiváló. 

A legfőbb oka azonban, hogy egy téli teából/kávéból/forró csokiból nem érdemes kihagyni a fahéjrudat sem, az, hogy rendkívüli hatékonysággal veszi fel a harcot a testünket a külvilágból támadó vírusok és baktériumok ellen. A rendszeres fahéj-fogyasztással nem kell tartanunk attól, hogy közösségbe járva menetrendszerűen le fognak dönteni a lábunkról ezek a bosszantó betegségek. A megfázás, az influenza vírusai csupán az egyik csoportot képezik a téli időszakban az embert gyötrő fertőzéses megbetegedéseknek.

Itt van azonban a herpesz, amely az év végi fárasztó hajrában megfáradt szervezetünket szintén célba veszi, különösen az ünnepek alatti nagy evések után. A herpesz kellemetlen tüneteit sokoldalúan orvosolhatjuk a fahéj segítségével: fahéj kivonatával kenjük be a hólyagokat (ez fertőtlenít, csökkenti a gyulladást, táplálja a bőrt és regenerál), és fogyasszunk por vagy olaj formájában fahéjat, amely belülről támogatja a testünket ebben a küzdelemben.

Az ünnepek környékén összegyűlik a család, hol itt, hol ott üljük körbe a nagy asztalt és csak eszünk és eszünk. Ez az időszak nagyon megterheli a szervezetet a nehéz ételekkel, a túlzott mennyiségekkel. Használjuk ilyenkor a fahéjat – például tea formájában – arra, hogy megkönnyítsük az emésztést, megelőzzük a puffadást, hiszen a fahéj nyálka- és cseranyagai hatékonyan tartják karban az emésztőrendszert és természetesen itt is kifejtik a fertőtlenítő hatásaikat.

Láthatjuk, hogy a fahéj alkalmazása nem csak belsőleg hatékony, hiszen bátran kezelhetünk a kivonatával olyan bőrbetegségeket, amelyeket különféle mikrobák okoznak. Gomba ellen is hatékony, akár a körmökön is alkalmazható, csak arra vigyázzunk, hogy illóolaj formájában allergiás reakciókat válthat ki.