A Himalája lejtőiről származik ez a rendkívül gazdag beltartalommal és számtalan gyógyító hatással rendelkező növény, amelyet akár szuperélelmiszernek is nevezhetünk, hiszen szinte minden tápanyagot és hatóanyagot tartalmaz, amelyre az embernek különféle helyzetekben szüksége lehet. Az egyik legrégebben használt gyógynövényt, már az ókori görögök is alkalmazták, Tibetben pedig talán még régebb óta ismerik a gyógyhatásait.
Hazánkban is honos, homokos vagy hordalékos talajon szívesen megtelepszik, a bőséges terméshez sok napfényt igényel. Nemesített fajtái nagy bogyókat és kisebb magokat tartalmaznak. Termésének fogyasztása frissen is lehetséges (bogyó vagy préselt lé formájában), de kivonata, olaja, koncentrált készítményei több hatóanyagot tartalmaznak.
Október elején szedett leveléből tea készíthető. A kellemes, fű ízű ital immunerősítő, elősegíti a méregtelenítést, májvédő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bír.
A homoktövis legértékesebb része mégis csak a bogyója, amely késő őszre érik be, de akár egész télen a bokron marad, amíg le nem szedik. A kereskedelemben homoktövis hús- és magolajat, ivóleveket, lekvárokat, illetve porított homoktövis termékeket kaphatunk.
A homoktövis immunerősítő hatását többek között rendkívül magas C-vitamin tartalma (a citromban ennek egytizede található) adja. Ezen felül gazdag B-komplex, A-, K-, E-vitaminban, rutinban és nikotinamidban. Esszenciális olajsav-tartalma is rendkívül bőséges: omega-3, omega-6, omega-7, omega-9 zsírsavakat tartalmaz. További értékes növényi hatóanyagai (flavonoidok, fitoncidok, olajok és zsírok), nyomelemei kiegészítik általános erősítő és roboráló hatását.
Gyulladáscsökkentő, szövetregeneráló és antibakteriális hatóanyagai nélkülözhetetlenné teszik a sebgyógyításban, de a légúti betegségekben és az emésztőszervi hurutoknál is. Méregtelenítő hatása mellett óvja a májat és a gyomrot, gátolja az érelmeszesedést és más szív- és érrendszeri problémák kialakulását.
Allergiások számára nagy előnye az immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásában rejlik. Az allergénekkel való sikeres küzdelemhez azonban arra van szükség, hogy ne csak az allergiás időszakban kezdjük el a szedését, hanem lehetőleg hónapokkal korábban.