Bár a tökmag az egyik leghétköznapibb nassolnivaló, érdemes tudnunk róla, hogy egyúttal gazdag beltartalma és harmonikus összetétele miatt az egyik leghasznosabb táplálék is. Természetesen nem csak magában fogyasztható, aprítva kiváló összetevője lehet salátáknak, pesto-nak, krémleveseknek, de nagyon finom kenyerekbe, egyéb péksüteményekbe, édességekbe is.

A tökmag tápanyagai szinte az összes szervünk és szövetünk harmonikus ellátásához hozzájárulnak, ezért nap, mint nap érdemes néhány szemet elfogyasztani belőle. Adódhatnak azonban olyan helyzetek is az életünkben, amikor ennél többre van szükség. A hosszabb-rövidebb betegségek utáni lábadozás, a műtéteket követő roborálódási időszak alapvető igénye a tápanyagokban gazdag táplálkozás, hiszen ilyenkor a szervezetnek még több forrásra van szüksége ahhoz, hogy helyreállítsa a kibillent egyensúlyt.

A tökmagban található többszörösen telítetlen zsírsavak hozzájárulnak az immunrendszer erősödéséhez és rendkívül fontos szerepet töltenek be az életfolyamatainkban. A krónikus betegségek gyakran járnak együtt különféle ásványi anyagok kiürülésével a szervezetből, ezért a gyógyulás időszakában nagyon jól jön a tökmag magas és kiegyensúlyozott ásványi anyag tartalma (mint pl. kalcium, nátrium, cink, vas, magnézium, réz).

A szelén ugyan mikroelem a szervezetünk számára, ugyanakkor nélkülözhetetlen a szerveink egészséges működéséhez. Nagy szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, de hiánya okozhatja például a krónikus fáradtságot, amely a hosszan tartó betegségek szövődménye lehet. Ez az ásványi anyag erős antioxidáns, közreműködik a szabad gyökök semlegesítésében és a sejtregenerációban, új sejtek képződésében is.

Nem hanyagolhatjuk el a tökmag E-vitamin tartalmát sem, amely a vitaminok között a legerősebb antioxidáns. Testünk védekező rendszerének erősítésével, a károsító szabad gyökök mennyiségének csökkentésével járul hozzá a betegségek utáni regenerálódáshoz. Fitoszterol-tartalma a szív- és érrendszer vádelmében lép fel, csökkenti a koleszterin-szintet.