Az egészséggel kapcsolatos cikkekben és riportokban számtalanszor esik szó az antioxidánsokról, és a félelmetes szabad gyökökről. Sokan hisznek benne, és nagyon sokan cáfolják ezek létezését, így állandó vita tárgyát képezi, hogy érdemes-e az utóbbiakban rejlő veszélyekkel foglalkozni, illetve kell-e az előbbieket fogyasztani, megelőzés céljából.

A szabad gyökök nem valamiféle rejtélyes fenyegetés, amelyet a jó üzleti érzékkel rendelkező táplálékkiegészítő-forgalmazók találtak ki. A testünk sejtjeinek életfolyamatai részben oxidációs, vagyis hétköznapi szóval kifejezve égési folyamatok. Ezek során a táplálékként szolgáló cukrokat energia felszabadulása mellett egyszerűbb vegyületekké oxidálja a szervezet. A szabad gyökök egy részének keletkezése a szervezetünkben zajló oxidációs folyamatokhoz kapcsolódó természetes jelenség.

A kutatók a környezetünkben is számos szabadgyök-forrást felfedeztek, a szennyezett levegőtől a napsugárzásig, az ózonlyuk növekedésétől a helytelen táplálkozásig számos lehetőség nyílik arra, hogy a szervezetünkbe szabad gyökök kerüljenek a külvilágból.

Mi a baj a szabad gyökökkel? Ezek olyan, a külső héjukon gyenge kötéseket tartalmazó molekulák, amelyek igyekeznek más molekulákkal reakcióba lépni azzal a céllal, hogy saját energiaszintjüket csökkentsék. Többféle módjuk van erre: vannak, amelyek beolvadnak egy másik molekulába, mások részeket szakítanak le ezekből. A lényeg, hogy átalakítva a testünk molekuláinak szervezetét fokozzák az öregedés tempóját vagy éppen degeneratív folyamatokat indíthatnak el.

Már számos kutatás bizonyítja a legkülönfélébb krónikus betegségek kialakulásában a szabad gyökök szerepét, sőt egyre komolyabb megfigyelések igazolják, hogy az antioxidánsok képesek szembe szállni ezzel a hatással.

A kurkuma az egyik legerősebb ismert antioxidáns. A növény különlegessége a kurkuminnak nevezett sárga festékanyag, amely szerteágazó antioxidáns hatással rendelkezik. Bebizonyosodott, hogy a kurkumin rendkívül hatékony védelmet nyújt a környezetből származó szabad gyökökkel – többek között a levegőszennyezéssel és a dohányfüsttel – szemben.