A fehér eperfa gyümölcsei köztudottan kiváló hatással vannak a szív- és érrendszerre, ezért a dietetikusok nagyon javasolják, hogy a szezonban igyekezzünk minél többet fogyasztani. A jó hír az, hogy a rövid ideig termő és gyorsan romló faeper-gyümölcsök minden hasznos összetevője megtalálható a fa leveleiben is, így annak kivonata formájában vagy éppen a leveleket teaként leforrázva máskor is hozzájuthatunk az értékes hatóanyagokhoz.

Bár a faeper-teát gyakran főleg a vércukorszint stabilizálására ajánlják, a cukorbetegek számára készülő teákban nem ez az egyetlen fontos szerepe. Hatóanyagai révén élénkíti a periférikus vérkeringést, amelynek leromlása a cukorbetegségben egy elég magas kockázati tényező és számos szövődmény forrása lehet.

Polifenoljai amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatással bírnak, támogatják a szervezetet abban, hogy az oxidatív stressznek ellenálljon. A különféle (fizikai és lelki) stresszhatások fokozzák a szabad gyökök keletkezését, ezek pedig nagy hatékonysággal rombolják a sejteket. Ennek egyik célpontja a szív és az erek.

A szintén a polifenolok közé tartozó flavonoidok a természetben előforduló legerősebb antioxidánsok, nagy hatékonysággal lépnek fel a szabad gyökök ellen, így lassítják az öregedést, elősegítik az új sejtek keletkezését. Rugalmassá teszik az érfalakat, csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét.

A flavonok csökkentik a koleszterinszintet, így megóvják az érrendszert a meszesedéstől, csökkentik a vérnyomást é a vérzsírszintet, így kímélik a szívet. A vérlemezkék összetapadásának megelőzésével csökkentik a trombózisveszélyt.

Az antioxidánsok széles kombinációja nagy hatékonysággal előzi meg a különféle degeneratív betegségek kialakulását a szív- és érrendszer területén is, miközben hozzájárul, hogy a hozzá tartozó szervek jól bírják a terhelést, gyorsan regenerálódjanak egy-egy probléma után.