Oldal kiválasztása

Végül beköszöntött az igazi, hideg tél, fagyokkal, köddel, hóval vagy éppen szemerkélő ónos esővel. Ideje komolyabban felöltözni, hiszen egyelőre úgy tűnik így is marad, és sajnos ez az időjárás magával hozza a felső és alsó légúti panaszok, nátha, sőt a komolyabb betegségek, pl. influenza megjelenését is.

Először is tisztázzuk, hogy mit jelent az alsó és a felső légutak fogalma! A felső légutak az orr és melléküregei, a száj- és garat, a torok, amelyet a szaknyelv garatnak hív. Az alsó légutak a hörgők, hörgőcskék és a tüdő rendszeréből állnak. Bár ha elkapunk valamilyen fertőzést, az általában ritkán szokott megállni a felső légutaknál, érdemes tudni, hogy hol a probléma, hiszen annak megfelelően tudunk gyógymódot választani.

A légúti fertőzéseket többnyire mikroorganizmusok okozzák, amelyeket zsúfolt buszon vagy boltban, esetleg iskolában adunk át egymásnak. A kórokozó megtelepszik a nyálkahártyán, ott gyulladásos folyamatot indít el, amelynek következtében váladék termelődik. A nyák-képződés a felső légutakban inkább orrváladék formájában jelentkezik, az alsó légutakban viszont köhögést, mandulagyulladást generál.

Gyakori, hogy szimpla náthára is antibiotikumot írnak fel, ami nem hogy nem hasznos, de kárt is okozhat, hiszen a betegségek majdnem háromnegyedét nem baktériumok, hanem vírusok okozzák. Forduljunk inkább a gyógynövényekhez!

Ahogy a címben is írtuk, a citromfű elsősorban a felső légút nyálkahártyáinak védelmére alkalmas, így főleg nátha, orrváladékozás esetén ajánljuk. Izzasztó hatása a láz legyőzésében segít, fertőtlenítő hatása révén pedig segít megszabadulni a kórokozóktól. Gyulladáscsökkentő hatása nem csak teában, hanem illóolaj formájában is érvényesül, így orrdugulás esetén érdemes pár cseppet zsebkendőre cseppenteni és éjszakára a fejünk mellé helyezni.

Láz esetén a forró teát az ágyban fogyasszuk el, majd azonnal takarózzunk be, hogy ne hűlhessen ki a testünk. A felső légúti gyógyhatást erősíthetjük, ha a teába mézet csurgatunk, ebben az esetben azonban várjuk meg, hogy kissé lehűljön, hogy ne károsítsa a méz összetevőit.