Az emésztőszervi panaszok gyógyítására számos módszer áll rendelkezésre a természet patikájában. Érdemes a bélrendszeri problémákat átfogó módon kezelni, hiszen kölcsönös kapcsolatban áll az idegrendszerrel, sőt a lelkünkkel is, így egy-egy kiragadott tünet elmulasztása nagy valószínűséggel még nem fog megoldást hozni.
Az emésztés egészséges lefolyásához szükséges többek között az emésztőnedvek megfelelő minőségű és mennyiségű termelődése, a nyálkahártyák és bélbolyhok egészsége, a bélflóra egyensúlya és a bélmozgások megléte. Ez – amint látjuk – egy összetett és érzékeny egyensúly, amelynek megbomlása számtalan tünettel és kellemetlenséggel járhat.
A gyógynövény esszenciák (alkoholos kivonatok) alkalmazása azért lehet ebben az esetben eredményes, mert a nyálkahártyán felszívódva a probléma helyén fejtik ki a hatásukat és visszafogott erejük révén nem avatkoznak be drasztikusan a rendszer működésébe. Esszenciaként használhatjuk a gyömbér, citrom, grapefruit, kömény, korinader, borsmenta, ánizs, édeskömény, tárkony illóolaját, sőt ezek keverékét is.
A gyógynövények alkalmazása rendkívül sokoldalú az emésztés támogatásában. Megelőzésképpen beletehetjük őket fűszerként az ételbe, teaként elfogyaszthatjuk a fogás után, vagy napi többszöri kortyolgatással akár krónikus panaszokkal is szembeszállhatunk. A kakukkfű, borsmenta, cickafark, ezerjófű, lestyán, kamilla, málna és még számos társuk, a konkrét panasz szerint kiválasztva a leghatékonyabb.
Az emésztést serkentő gyümölcsök tárháza is széles, gondoljunk csak a fogyókúrázók kedvencére, az ananászra. Ugyanakkor a köztudatban olyan konkrét problémák megoldásai terjedtek el, mint például a székrekedés elmulasztására szolgáló szilva- vagy tamarind-lekvár. A tamarinduszgyümölcs hatóanyagai nem csak az emésztés hatékonyságát szolgálják, egyaránt hozzájárulnak a nyálkahártya egészségéhez, a bélperisztaltika helyreállításához, a szervezet méregtelenítéséhez is. Emellett tápanyagokban is gazdag, így hozzájárul a szervezetünk harmóniájának fenntartásához is.