Az elmúlt évek egyik legnagyobb felfedezése a fahéj rendszeres fogyasztásának hatása a cukorbetegségben. Számtalan kutatás indult ezen a területen, hiszen ez a természetese gyógyító eszköz egyszerre több hatásával képes a cukorbetegségben jelentkező tünetek és szövődményeik kezelésére, mellékhatások nélkül.

A fahéj egyszerre csökkenti a vércukorszintet és megelőzi annak ingadozását. A cukorbetegségben két nagy mumus létezik, a felszökő és az ingadozó vércukorszint. A magasra emelkedő cukorszint a vérben számos anyagcsere-folyamatot felboríthat, szélsőséges esetben sokkot és kómát is okozhat a szervezetben. Az ingadozó vércukorszint amellett, hogy megterheli az anyagcserében részt vevő szerveket, például farkasétvágyat okoz, ami gyakori oka a diabéteszes diéta megszegésének, továbbá rosszullétet is okozhat.

A fahéjban található vegyületek gondoskodnak arról, hogy a szervezetünkbe bekerülő szénhidrátok ne bomolhassanak egyszerű cukrokká, így hosszabb idő alatt szívódnak fel, kikerülve ezzel a vércukor-ingadozást. A finom fűszer hatására javul a szervezet inzulinválasza, így nagyobb hatékonysággal tud a sejtekbe bekerülni az éltető cukor.

Bár a fahéj gyorsítja az anyagcserét, mindeközben lassítja a gyomor kiürülését és teltségérzetet okoz. Ezzel megelőzi a farkaséhség kialakulását, elősegíti a diéta betartását, és akár fogyáshoz is vezethet. Ez azon cukorbetegek számára, akinél a betegség egyik okozója az elhízás, nagyszerű hír, hiszen elősegítheti a fogyásukat.

A fahéj hatóanyagai hozzájárulnak, hogy a szervezetünk könnyebben és hatékonyabban tudja feldolgozni a cukrot, továbbá megelőzik a cukorbetegség romboló hatásait. A fahéj antioxidánsai megelőzik a sejtroncsolódásokat és -degenerációkat, hozzájárulnak, hogy a testünk hatékonyabban regenerálja a sérült szöveteket. Gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz, amely nagy segítség lehet a cukorbetegség hosszú távú hatásaiként kialakuló ízületi, érrendszeri és különféle szöveti gyulladások esetében.