A fahéj hatása a tápcsatornára

A fahéj a téli időszak egyik legfontosabb fűszere, talán nincs is olyan karácsonyi sütemény vagy tipikus téli étel, amelybe ne illene. Nem véletlen ez, hiszen a fahéj sem „csak” fűszer, ugyanúgy rendelkezik a testünkre kifejtett kedvező- és gyógyhatásokkal mint bármely más fűszerként alkalmazott gyógynövény. 

Mostanában a fahéjnak arról a hatásairól hallunk a legtöbbet, amelyek a cukorbetegségben szenvedők számára fontosak, de érdemes végiggondolni, hogy ezek közül vannak olyanok, amelyek az egészséges ember számára is jó szolgálatot tesznek. Ilyen például a fahéjnak az a tulajdonsága, hogy nem engedi egyszerű cukrokká bomlani a szénhidrátokat, hanem gondoskodik arról, hogy összetett cukrokként szívódjanak fel. Ez azért nagyon fontos, mert elkerüljük általa a vércukor-ingadozást, amely rosszullétet és farkasétvágyat okoz, olyan étkezésekhez vezet, amelyekre nincs szükségünk. A vércukorszint ingadozása gyermekek esetében bizonyítottan hangulatingadozáshoz, viselkedési problémákhoz vezet.

A fahéj nagyszerű karbantartója a teljes tápcsatornának. Az étvágyat kiegyensúlyozza, azaz étvágycsökkentő és -fokozó hatása is van, attól függően, hogy kinek mire van szüksége. Fokozza az emésztés hatékonyságát, előnyösen hat a gyomorsav-termelésre, általánosságban is erősíti a gyomrot. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatása jó eséllyel kedvezően hat a gyomorhoz köthető emésztési panaszokra.

Mézzel együtt fogyasztva a fahéj segít megelőzni a gyomorfekélyt. A keverék csökkenti a gyomorsav-termelődést, nagyon komolyan gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, így a baktériumfertőzés okozta fekélyesedésre is jó. Általános gyomorégés megszüntetésére is alkalmazható a keverék (pl. másnaposság vagy fűszeres ételek fogyasztása esetén).

Továbbhaladva a tápcsatornán, megtudhatjuk, hogy a fahéj célzott fogyasztása megelőzi a puffadást és elősegíti a termelődött gázok távozását. Ehhez hozzájárul görcsoldó hatása is. A fahéj felpörgeti az anyagcserét, fokozza a belek mozgását, karbantartja a nyálkahártyát (saját maga is rendelkezik nyálkaanyagokkal), itt is kifejti fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását.