A fahéj az egyik legcsodálatosabb fűszerünk, hiszen amellett, hogy finom, számtalan az egészségünkre előnyös hatással bír. Ezen hatások egy része kifejezetten gátolja az öregedést, illetve azokat a folyamatokat, amelyek eredménye az emberi test idősödése. Ezeket a folyamatokat a szabad gyökök indítják be, amelyek a szervezetünkben, természetes módon is termelődnek.

Ezek a rendkívül agresszív molekulák nagyon gyenge kötéseket tartalmaznak, így arra törekednek, hogy más molekulákkal reakcióba lépjenek. Képesek felbontani egy amúgy stabil molekula szerkezetét is. Így érik el a testi szöveteink állagának romlását, vagyis az öregedéshez kapcsolódó változásokat.

A szabad gyökök a külvilágból is bekerülhetnek a testünkbe, különféle mérgezéssel egyenértékű hatások révén (mint pl. levegőszennyezés, dohányzás), nem megfelelő minőségű ételek és italok fogyasztásával (pl. mesterséges adalékanyagokból, tartósítószerekből), valamint tartós stresszhatások révén.

A szabad gyökökkel az antioxidáns vegyületek szállnak szembe, amelyek többféleképpen is képesek semlegesíteni a reakcióképes molekulákat. Antioxidánsokat is termel a szervezetünk, de ha valamilyen oknál fogva túlságosan megnő a szabad gyökök száma, már nem vagyunk képesek mindet semlegesíteni. Ilyenkor van szükség arra, hogy étkezéssel, italokkal, vagy táplálékkiegészítőkben nagy hatásfokú antioxidánsokat vegyünk magunkhoz.

A fahéj rendkívül gazdag antioxidánsokban, így sok esetben képes segíteni és a hatékonysága sem elhanyagolható. Többféle megfigyelés bizonyítja, hogy az antioxidáns hatású élelmiszerek között a 10 legerősebb között szerepel, az antioxidáns hatású fűszerek között pedig dobogós, a fokhagyma és az oregánó után.

A fahéj antioxidáns hatásai gátolják az öregedést (nem véletlen, hogy krémekben is használják a kivonatát), erősítik a sejtregenerációt (a gyulladáscsökkentő hatással karöltve biztosítja az adott szövet újjászületését), stabilizálják a szövetek állapotát (a daganatos kezelések gyógyításának kutatásában is folynak kutatások a fahéjjal kapcsolatban).