Oldal kiválasztása

A diabétesz összetett betegség, amely hosszú távon sok kellemetlen következménnyel járhat. Az alapproblémát a táplálkozás során felvett szénhidrátok lebontásához, illetve a cukor sejtekbe kerüléséhez szükséges inzulin hiánya vagy hatékonyságának csökkenése adja, aminek következtében a vérben oldott cukor szintje túlságosan megemelkedik étkezés után.

Most két olyan falevélből készült gyógyteát mutatunk be, amelyek egyik legfontosabb szerepe a vércukorszint csökkentése és helyreállítása. Hatásukkal nem csak a mindennapi közérzetünket képesek javítani, de hosszabb távon hozzájárulhatnak a cukorbetegség súlyos szövődményeinek megakadályozásához is.

Eperlevél-tea

A faepernek számos alfaja létezik, a hétköznapokban ismerhetjük a fehér, vörös és a lila termésű fákat. A három közül a fehér faeper alkalmasabb arra, hogy a fa zöld leveleiből gyógytea készüljön, hiszen ez tartalmazza nagyobb arányban azokat az összetevőket, amelyek képesek csökkenteni az inzulin-rezisztencia kialakulásának esélyét. Az inzulin-rezisztencia azt jelenti, hogy a sejtjeink képtelenek a sejtfalon beengedni a tápláló, életet jelentő cukrot. Ennek következtében gyakorlatilag tápanyag nélkül maradnak, miközben a vér cukorszintje egészségtelenül magas értéket mutat.

Az eperlevél-tea jó hatással van a civilizációs betegségként számon tartott metabolikus szindróma kialakulásának megelőzésére is. Ennek a tünetegyüttesnek is az egyik legfontosabb tagja az inzulinrezisztencia.

Az eperlevél-tea másik előnyös hatása, hogy nem engedi az összetett cukrokat egyszerű cukrokká bomlani, így a cukrok felszívódási ideje jelentősen megnövekszik, nem kerül egyszerre hirtelen olyan sok cukor a vérbe. Így elmarad a vércukorszint ugrásszerű megemelkedése, amit az ún. maximális inzulinválasz követne a testünk részéről.

Nyírfalevél-tea

A nyírfa nedveiben óriási a természetes formában termelődött értékes ásványi anyagok és gyógyhatású összetevők száma. A fa levelei számos gyógyhatással rendelkeznek, a legfőbb területük a vese munkájának támogatása, a szervezet méregtelenítése. A fiatal levelek vízhajtók, de ismert vértisztító és gyulladáscsökkentő hatásuk is.

A cukorbetegségben fogyasztott nyírfalevél-tea legfontosabb hatása az, hogy nem engedi a fölösleges, vérben oldott cukrokat lerakódni a szervezetünkben, hanem elősegíti, hogy a vese – mint nem szükséges tápanyagot – kiválassza és eltávolítsa őket a szervezetből. Így csökken az elhízás esélye és a vércukorszint is.