Az édesgyökér rendkívül sokoldalú gyógynövény, amely számos kellemetlen tünetre gyógyírt jelenthet. Ugyanakkor élelmezési jelentősége is van, például őseink nagy arányban használták édesítésre a cukorhoz képest többszörös édesítő erejű édesgyökér-kivonatot.

A fogyókúrázók számára ez már önmagában is nagy jelentőségű dolog lenne, hiszen a nagy kalóriatartalmú cukor helyettesítése egy nagy hatásfokú, ugyanakkor nullakalóriás élelmiszerrel eleve nagy előny. Az édesgyökér jó hatással van a vércukorszintre, megelőzi a falásrohamokra okot adó cukoringadozást, ez a másik nagy előny. De az édesgyökér nem csak ezekben jelent segítséget a fogyni vágyók számára.

Az édesgyökér egyik hatóanyaga, a flavonoid vegyületek közé tartozó glabridin több ponton is segítheti az elraktározódott testzsír távozását. Egyrészt a legújabb kutatások szerint felülírja anyagcsere tempójáért felelős gén működését, és így megadja a lehetőséget a hízásra hajlamosak számára is a fogyáshoz.

Másrészt csökkenti a máj elzsírosodását, elősegíti az elraktározott zsír távozását, aktivizálja a zsírégetésért felelős enzimeket, illetve a lebontó folyamatokért felelős mellékvesekéreg-hormonok munkáját. Ha a lassú anyagcserével rendelkezők az édesgyökér fogyasztását kiegészítik méregtelenítéssel és lúgosítással, jó eséllyel nem csak a zsírpárnáiktól szabadulhatnak meg rövid idő alatt, de zsigeri zsírtól is.

Ez utóbbi, vagyis a belső szerveink körül/között elhelyezkedő zsírpárnák nem csak túlsúlyt okoznak, de kockázati tényezőt jelentenek korunk számos, a halálozási okok listáján előkelő helyet elfoglaló, krónikus betegségénél. A zsigeri zsír fokozza a szív- és érrendszeri panaszok és magas vérnyomás kialakulásának esélyét, amelyek az elhízással súlyosbodva könnyen kritikus állapot kialakulásához vezethetnek.

Mivel a glabridin flavonoid, nem csak a fogyást befolyásolhatja előnyösen, de a testünk jó állapotáért, az immunrendszer stabilitásáért is felelős. Erősíti és rugalmassá teszi az érfalakat, csökkenti a gyulladásokat, elősegíti a sejtregenerációt, az új sejtek termelődését.