A ginkgo – közismertebb nevén páfrányfenyő – az ősi élet emléke, az egyik legrégebbi ismert növényfaj a Földön. Rendkívül hosszú életű növényfajta, így nem csodálhatjuk, hogy hatóanyagainak alkalmazása az ember számára is egészséget és hosszú életet ígér. Legismertebb hatása az agyi erek tágítása és rugalmassá tétele, de az erekre kifejtett jótékony hatása más területen is kedvező eredményeket ígér.
A bőrünk apró erekkel van sűrűn behálózva és minősége sokban függ ezek állapotától, a vérellátás minőségétől. Az erek szállítják a sejtekhez az éltető tápanyagokat és vizet, a vérben találhatóak az ún. falósejtek, amelyek megakadályozzák, hogy a megsérült bőrfelületen át fertőzést okozó mikrobák kerüljenek a szervezetünkbe.
A vérellátás függvénye, hogy a sejtek anyagcseréje milyen hatásfokkal működik, illetve hogy mennyire van lehetőség új sejtek képződésére.
Tehát a páfrányfenyő vérellátást javító hatása – amely a periferiális és kisereknél érvényesül a legjobban – hozzájárul a bőr állapotának javulásához, illetve a bőrsérülések és bőrbetegségek gyógyulásához is.
A javuló vérellátás következtében a seb gyorsabban gyógyul, de a gyors javuláshoz hozzájárulnak a ginkgo további hatóanyagai is. Az antioxidánsok gyulladáscsökkentőként működnek, továbbá fokozzák a sejtregenerációs és sejtképzési folyamatokat is.
A ginkgo kiválóan alkalmazható sebek, sérülések gyógyításához, de jó hatással van a nehezen gyógyuló fekélyek és speciális kezelést igénylő aranyér kezelésében is.
Mivel mind a fekélyek, mind az aranyér a sebet körbevevő szövetek lanyhuló vérellátása, a vér pangása miatt, alakul ki, a vérkeringés élénkítését szolgáló páfrányfenyő az egyik leghatékonyabb eszköz a problémák kezelésére. Hatóanyagai erősítik az erek falát, így megelőzi az aranyérrel járó – és különféle fertőzések melegágy át jelentő – vérzéseket.
Mivel a ginkgo beltartalmi értékei révén általánosan is erősíti a szervezetünk védekezőképességét, támogatják a gyulladások legyőzését, a sebek és sérülések gyógyulását is. Alkalmazható külsőleg is (főzetként), de belsőleg fogyasztva is kifejti áldásos hatásait.