Mindannyian kóstoltunk már különféle „gyomorerősítő” alkoholos italokat (likőröket, pálinkákat stb.), amelyek arról ismertek, hogy többféle gyógynövény kivonatát tartalmazzák. Ezek az alkoholos gyógyító italok nem csak azért kapnak jelentőséget az emésztőszervi (és egyéb) panaszok gyógyításában, mert esetleg kellemesebb alternatívát nyújtanak a gyógynövények hatóanyagainak fogyasztását illetően, hanem azért is, mert a megfelelő töménységű alkoholban áztatás olyan hatóanyagokat von ki a gyógynövényekből, amelyeket a teafőzéssel nem lehet kinyerni.

A kereskedelemben kapható gyomorkeserűk (Unicum, Hubertus stb.) összetétele a nagyközönség számára ismeretlen, így nem nagyon tudunk tájékozódni arról, hogy milyen gyógynövényeket használnak fel az elkészítésük során. Ugyanakkor hasonló gyomorerősítőket nem csak boltban vehetünk, hanem otthon is készíthetünk magunknak. Az emésztést elősegítő likőrökben a leggyakrabban édesköménymagot, fekete ürmöt (ugye ismerjük az ürmös pálinkát is?), izsópot, koriandermagot, angyalgyökeret, veronikafüvet, tárnicsgyökeret, kisvirágú füzikét, a közismertebb gyógynövények közül borsmentát, cickafark- és citromfüvet, kakukkfüvet, kamillát, a fűszerek közül szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót használnak.

A fűszerek összeválogatásánál – mivel nem gyógyszer, tinktúra előállítása a cél – igen nagy szerepet játszik a gyógynövények aromája és ízvilága is. A különféle ízek összeboronálása céljából (főleg, ha nagyon sokféle gyógynövényt alkalmaznak) az oldathoz citrom- vagy narancshéjat, gyömbért is szoktak tenni, és természetesen az édesítés sem maradhat el, cukor, karamell vagy méz formájában.

Ha otthon készítjük az italt, a kiválasztott gyógynövényeket (általában inkább friss formában mint szárítva) alkoholba (adott esetben nem patikai vegyületbe, hanem pálinkába, vodkába) tesszük, majd néhány hetes ázás után leszűrjük és cukros oldattal felhígítjuk. Ha az összetevőket (különösen a magvakat) az áztatás előtt mozsárban összetörjük, még hatékonyabb lesz a kioldódás.