Ha érzékeny vagy, a megoldás a kapszula

Bizony sokan vannak úgy, hogy szívesen kipróbálnák a fitoterápia áldásos hatásait, azaz bizalommal fordulnának a természet patikájához, de különféle érzékenységek miatt képtelenek a gyógyteák, kivonatok, olajak elfogyasztására. Van akit a keserű íz, másokat az intenzív illat, megint másokat az elfogyasztandó „gyógy-szer” állaga taszít, de olyanok is szép számmal akadnak, akiknek a gyomra nem vesz be „bármit”. 

A kapszulás kiszerelés kiváló megoldást jelent az összes felsorolt problémára. A kapszulába zárt anyag egyik tulajdonsága sem szivárog ki, hiszen légmentesen zár. Így ha nem bírod az erős szagokat (pl. fokhagyma-, grapefruit-kivonat) vagy a szélsőséges ízeket (a gyógynövények és kivonatok nagy része savanyú vagy erősen keserű), ezzel a kis zselatin „köpönyeggel” hatékonyan elfedjük előled a kellemetlenségeket.

Az innovatív zselatin kapszulák lenyelése kifejezetten könnyű feladat, azok számára is, akiknek problémáik vannak a nyeléssel. A 1-es méretű kapszula nem túl nagy, a zselatin a nyál hatására azonnal oldódni kezd, így a felülete síkossá válik, könnyen halad tovább a nyelőcsövön.

A zárt kapszulában történő hatóanyag-továbbítás abból a szempontból is előnyös, hogy megkíméli a száj és a nyelőcső nyálkahártyáját az esetlegesen irritatív összetevőkkel való találkozástól. A fejlett, saválló kapszula csak a gyomorban mállik el annyira, hogy a tartalma „napvilágra kerüljön”, a gyógynövény hatóanyagai is csak ott oldódnak ki.

A kapszulák nagy előnye, hogy pontos adagolást tesznek lehetővé. Azonban, aki rendszeresen használja és ismeri az adott szert, egyéni megfigyelései és véleménye alapján akár fel is bonthatja, tovább porciózhatja a tartalmát. Ugyanakkor kapszulafogyasztás esetén nagyon kicsi az esélye a túladagolásnak és az ezzel járó mellékhatásoknak, kellemetlenségeknek.

A kapszulás kiszerelés nem csak saját érzékenységünket veszi figyelembe, hanem a környezetünkét is. Van néhány olyan, egyébként rendkívül egészséges élelmiszer, amelyet sokan azért nem fogyasztanak, mert azok illatanyagát a kollégák, családtagok nehezen tolerálnák. Ilyen többek között a fokhagyma és a vöröshagyma. Ezek olaját kapszulába zárva bátran szedheti, kockázatmentesen, a kellemetlenségek elkerülésével.