Az eperfa levelének másik – kiemelten a cukorbetegek számára – fontos hatása, hogy egyes hatóanyagai (deoxinojirimycin vagy DNJ) megakadályozzák az összetett cukrok felbomlását a belekben, így lassítják a felszívódást. Emiatt nincsen szélsőséges vércukorszint-hullámzás és így természetesen elmarad a maximális inzulinválasz is.

Már elismert gyógyszerként alkalmazzák az eperfa levelében megtalálható aminocukrok  közül a miglitolt és az akarbózt (Acarbose), amelyek feladata az összetett szénhidrátok hosszú felszívódási idejének biztosítása.

Megfigyelések igazolják, hogy azoknál, akik eperfalevelet fogyasztottak valamilyen formában étkezés előtt, alacsonyabb glükózszintet mértek, mint azoknál, akik nem.

Ez rendkívül fontos, hiszen a cukorbetegség szövődményeinek legnagyobb részét az étkezés után felszökő vércukorszint okozza, amely károsítja az érfalakat és további problémákat okoz.

Nézzük az eperfalevél vitaminjait! Az A-vitamin hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. Sajnos a cukorbetegségben kialakuló érrendszeri problémák nagyon hamar megtámadják a szem finom érhálózatát, emiatt nagyon fontos, hogy a szem sejtjei megfelelő tápanyag-ellátásban részesüljenek.

A B-vitamin csoport hatása az anyagcserétől a bőr egészségén át az idegrendszer működéséig számos területet átfog. Több tagja az eperfalevélben is megtalálható, hozzásegítve szervezetünket ebben a nehéz helyzetben ahhoz, hogy megőrizze szövetei épségét és egészségét.

A C-vitamin amellett, hogy rendkívül erős antioxidáns, hozzájárul a bőr és a nyálkahártya egészségéhez, a vérerek épségéhez, a sebek gyógyulásához. Erősíti az immunrendszert és „harcol” a sejtdeformáció ellen.

Az eperfalevél aminosavai nem csak hozzájárulnak ahhoz, hogy a cukorbeteg fehérjebeviteli igényének egy részét növényi fehérjékkel fedezze, de támogatják a szervezetben fehérjeépítő aminosav-blokkok képzését is, amely része a test regenerációs folyamatainak.