Minden életmód- és női magazin folyton tele van a fogyást elősegítő tippekkel és javaslatokkal. Tény, hogy a túlsúly a civilizált országok egyik legnagyobb problémája, és a szív- és érrendszeri valamint ízületi megbetegedések egyik legfontosabb kockázati tényezője, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy – mint mindennek – ennek a szélsőségnek is megvan a másik oldala.
A kóros soványságra gondolunk itt, amely sajnos a furcsa társadalmi és esztétikai elvárások közepette gyakran nem számít egészségügyi problémának, pedig sajnos több szempontból is az lehet.
Kóros soványságnak azt nevezzük, ha a testtömeg-index messze a javasolt határérték alatt van, továbbá a háziorvos az érintett testi sajátosságait és anamnézisét tekintve is túlzottan alacsonynak találja a magasságához képest a testsúlyát. A túlzott soványságnak lehetnek testi okai, ezek főleg olyanok, amelyek csökkentik az étvágyat, megakadályozzák az ízek és aromák érzékelését vagy megnehezítik, esetleg kellemetlenné vagy fájdalmassá teszik az emésztési folyamatokat, illetve a kiválasztást. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a lelki okokat sem, mint például a stressz, az idegesség vagy a testképzavar.
Az étvágytalanság tüneteinek enyhítésére, az étvágy fokozására, az emésztőrendszer karbantartására szolgáló gyógynövények egyik legfontosabb összetevőit a keserűanyagok képezik. Ezek a vegyületek kiváló hatással vannak a nyálkahártyára, elősegítik annak regenerációját, gyulladásainak csökkentését, javítják vérellátását. A keserűanyagok hozzájárulnak az emésztést szolgáló váladékok (gyomorsav, epe stb.) termelődésének fokozásához is.
Kevesen tudják, de a keserű íz az étvágy kialakulásához elengedhetetlen. A legtöbb felnőtt kedveli az enyhén keserű aromákat, és ha valamilyen oknál fogva képtelenné válnak a kesernyés ízek érzékelésére, a legtöbb esetben étvágycsökkenésről számolnak be.
Az angelikafű gyökere nagy számban tartalmaz keserűanyagokat, amelyek hatását illóolajak széles köre támogatja. Ennek köszönhetően több oldalról is támogat bennünket az étvágytalansággal való küzdelmünkben, hiszen egyszerre növeli az étvágyat, fokozza az emésztőrendszer hatékonyságát, csökkenti annak problémáit.