Egyre többet hallhatunk arról, hogy a különféle fogyást elősegítő diétákban érdemes szerepet szánni különféle gabonáknak és magvaknak. Korábban nagy slágerek voltak a lenmag és a chia, hiszen magas tápértékükkel és alacsony kalóriatartalmukkal elősegítették, hogy a fogyókúra során elkerülhessük az egyoldalú táplálkozás következményeit.
A kendermag új felfedezés ebben a kategóriában, de a sikere gyorsan növekszik, hiszen több szempontból is támogatja a sikeres fogyókúrát. Rendkívül gazdag beltartalmi összetevői bőségesen ellátják a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal. Esszenciális zsírsavak mellett ásványi anyagokkal és vitaminokkal is ellátja a szervezetünket. Kiemelkedően magas a növényi fehérje-tartalma, ami nem csak táplál, de csökkenti az éhségérzetet is, így hozzájárul, hogy akár egy szigorúbb diéta előírásait is betarthassuk.
A kendermag magas rosttartalma szintén az éhségérzet csökkentéséhez járul hozzá. A rostok a gyomorban vízzel érintkezve megszívják magukat, így a megnövekedett élelmiszer-térfogat teltségérzetet okoz. A rosttartalom nagyon fontos ahhoz is, hogy a belek megőrizhessék a normál működésüket egy diéta során. A rostok biztosítják a megfelelő bélmozgásokat, miközben tisztán tartják a nyálkahártyákat, elősegítik a méregtelenítést.
A kendermag összetevői gondoskodnak arról, hogy az energiaszegény diéta során esetlegesen különleges igénybevételnek kitett szív- és érrendszer biztonságban legyen, nem engedik felszökni a koleszterinszintet és megelőzik az ún. cukorcsúcs kialakulását is, amelyet az éhezés utáni táplálkozás okozhat. A vércukorszint ingadozása a diétázás egyik legkellemetlenebb és legveszélyesebb kísérőjelensége, amely rossz közérzetet, hangulatingadozást okoz és megnehezíti a fogyókúra betartását is.
A diéta során a kendermag áldásos hatásaihoz egyaránt hozzájuthatunk kendermagliszt vagy kendermag olaj fogyasztásával is. A kendermaglisztet keverhetjük joghurtba, müzlibe, gyümölcslébe, így gyorsan elfogyasztható, könnyen felszívódó, mégis diétás „energiabombához” jutunk.