Gyakran előfordul, hogy meglepődünk, ha egy-egy ismert fűszernövényünkről kiderül: gyógyhatással is rendelkezik. Pedig a gasztronómia fejlődése során a fűszernövényeket nem azért kezdték az ételhez adni, mert finom ízük volt, hanem azért, mert jótékony hatással voltak a szervezetünkre (pl. segítette a gyomorsav termelődését, vagy az étel megemésztését valamilyen más módon).
Ezen az alapon már nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a kurkumát Indiában mint az „élet fűszerét” tartják számon. Ez a kifejezés egyszerre mutatja a kurkuma kiváló élettani hatásait és a főzött ételek ízében-aromájában betöltött szerepét is.
Nem felejtkezhetünk el a kurkuma porának szépséges, aranysárga színéről sem, amely leginkább a sáfrányéhoz fogható (aminek egyébként Európai felfedezését és elterjedését köszönheti).
A kurkumát évezredek óta használják Indiában, és hatásai, valamint beltartalma miatt nagy becsben tartják. A legtöbben láttunk már olyan képeket, amelyeken az indiai szokás szerint ragyogó és látványos színekbe öltöztetett menyasszony arcán, nyakán és kezén jellegzetesen sárga kurkuma-pakolás díszeleg.
Ez még nem a szertartás része, hanem az előkészületeké: a kurkuma külsőleg is számos kellemes hatással van a testünkre, például feltölti és (némileg megszínezve) ragyogóvá teszi a bőrt. Ugyanakkor a szertartáson is jelen van a növény: a vőlegény kurkumával sárgára festett pamutszálakból készült nyakláncot ad a hitvesének, amely a hosszú és egészségben, közösen eltöltendő éveket jelképezi a pár számára.
A kurkuma kiváló antioxidáns, gyulladáscsökkentő, és mint a legtöbb fűszer, emésztésjavító, görcsoldó, puffadás elleni szer. Komolyabb emésztőszervi problémák esetén is hatásos, gyomorégésre, hasmenésre, hurutra is hatásos. Stimulálja az epét és a májat, vizelethajtó. Mézben feloldva csillapítja a köhögést, láz és különféle fertőzések esetén is hatásos.
A modern kutatások bebizonyították, hogy sárga festékében polifenolok (kurkuminok és kurkuminoidok) találhatóak, amelyek a testünk szinte összes élettani folyamatára hatással vannak, és jó irányba befolyásolják őket. Az antioxidáns hatású vegyületek többek között harmonizálják a testünk működését, elősegítik a méregtelenítést és a sejtek anyagcsere-folyamatait, így támogatják a regenerálódást, lassítják az öregedést és erősítik az immunrendszert.