Miért javasolják az almapektin szedését ízületi bántalmaktól szenvedőknek?

0

Az ízületi fájdalmaknak leggyakoribb kiváltó oka valamilyen gyulladás. Az ízület belobbanását kiválthatja sérülés, kopás, reuma, fertőzés, autoimmun betegség, de számos olyan eset van, amikor nem azonosítható a gyulladás okozója.

A gyulladás egyik oka lehet, hogy a szervezetünk képtelen megfelelő tempóban kiválasztani és kiüríteni a méreganyagokat, így kénytelen elraktározni őket, amelynek az elsődleges célpontja az ízület. Gyulladást okozhat a test elsavasodása, amelynek következtében az ízületi hártya összetétele annyira megváltozik, hogy a szervezetünk idegen anyagnak tekinti és elkezdi lebontani annak sejtjeit. További oka lehet a gyulladt ízület kialakulásának, hogy az ízületi folyadék túlságosan kevés, így megnövekszik a súrlódás, a porcok elkopnak, belobbannak, súlyos fájdalmakat és lecsökkent mozgástartományt előidézve ezzel.

Az almapektin számos területen tud a segítségünkre lenni a felsoroltak közül. Élelmi rost lévén nagyon erősen támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait, hiszen fizikai súrlódás révén tisztítja a bélfalat, megnöveli a széklet terjedelmét, elősegítve ezzel annak rendszeres és megfelelő időn belüli távozását. Kolloid állaga révén bevonja a beleket, védve azok épségét, csökkenti a gyulladásokat. Rendkívüli nedvszívó képességének köszönhetően még direkt mérgezések esetén is jó szolgálatot tehet (pl. nehézfémek), de az általános tisztítási folyamatnak is nagyon hatékony szereplőjévé válik.

Mivel a pektin – a zselatinhoz hasonlóan – zselészerű anyag, alkalmas arra, hogy részt vegyen az ízületi folyadék és a porc újjáépítésében is. Gyulladáscsökkentő hatása itt is érvényesül, miközben gyakorlatilag megolajozza az ízületet.

Az almapektin hozzájárul a szervezet lúgosításához, amivel a savasodás tüneteit – köztük a gyulladásokat és az ízületi hártya degenerációját csökkenti.

Kissé áttételes eredmény ugyan, ugyanakkor elvitathatatlan, hogy az almapektin hatása, amellyel elősegíti a fogyást, szintén az ízületi fájdalmak csökkentéséhez járul hozzá. A víztől megdagadó molekulák jóllakottságérzetet adnak, így csökken az étvágy, miközben a szervezet méregtelenítése révén további kilók elvesztéséhez járul hozzá. Az ízületek terhelésének csökkenése révén a gyulladások visszaszorulnak vagy meg is szűnhetnek.