A különféle fogyókúrás és biotermékek gyártói gyakran hajlamosak egy-egy termék esetében a gyógyhatást túlmisztifikálni, és csodaszert kiáltani, tönkre téve ezzel egy nagyszerű és sokoldalú élelmiszer jó hírét. Az almapektinnel is ez történt néhány évvel ezelőtt, amikor is azt ígérték az akkor még folyékony formában kapható termék előállítói, hogy „olvadni fognak a kilók” arról, aki ezt fogyasztja. Sajnos sok negatív tapasztalat olvasható az interneten, amely egyedül azért született, mert nem arra és nem úgy használták, ahogy kellett volna.

Ez főleg azért kár, mert az almapektin egy rendkívül sok jó hatással rendelkező, az egészségünk megőrzéséhez is nagy mértékben hozzájáruló élelmiszer. Sajnos általánosságban igaz (és minél nyugatabbra haladunk, annál igazabb a tengerentúlon meg egészen ijesztő mértékben), hogy az emberek nagyon kevés rostot visznek be a táplálkozás során. Ez rendkívül rossz hatással van az egész emésztőrendszerre, hiszen lassítja az anyagcserét, nem stimulálja a bélmozgásokat, így a szervezet elmérgeződéséhez, nagy mértékű hízáshoz vezet (nem beszélve az áttételes tünetekről, majd hosszú távon krónikus betegségekről).

Az almapektin, mint élelmi rost, részben képes pótolni a szervezetünk rost szükségletét, miközben önmagában se tápértéke, se energiatartalma nincs. A vízben oldódó, ámde emészthetetlen rost, ha nedvességgel találkozik, megduzzad és zselés állagot vesz fel, ezzel telítettségérzést okoz a gyomorban, majd lejjebb, a belekben ballasztanyaggá válik, növeli a széklet mennyiségét, így stimulálva a beleket, és a kiválasztást.

A csökkenő étvágy mellett jóval könnyebb a választott diétát betartani, az étkezésekkor elfogyasztott mennyiséget csökkenteni. A rostok tisztítják és karbantartják a belek nyálkahártyáit, így több kellemes hatással is lesznek: egyrészt hatékonyabb lesz az emésztés, másrészt a bélben tárolódó méreganyagok távozásával eleve súlyt veszíthetünk. Érdekesség, hogy az ilyen vízben oldódó rostok mind a székrekedés, mind a hasmenés rendezésére alkalmasak.

Az almapektin nagyon előnyös hatása a fogyókúrázók számára, hogy kiegyensúlyozza a vércukorszintet, így megelőzi annak ingadozását, a farkaséhség rohamait, illetve a vércukorszint leesésével járó szédülést, hányingert stb..