A galagonya a szív gyógynövénye elsősorban, ugyanakkor élelmiszernövény, amelynek szinte minden része ehető. A gyógyításhoz hajtásvégeiből illetve bogyóiból szárítmányt készítenek, amelyet forrázva, teaként kell elfogyasztani.

Ugyanakkor kevesen tudják, hogy a galagonya fiatal levelei finomak salátába, frissen kinyílott virágait pedig előszeretettel használják borok, likőrök ízesítéséhez. A legfőbb attrakció azonban a bogyója, amelyből készülhetnek mártások, lekvárok, ivólevek, és még sok más finomság.

A galagonyalekvár egyáltalán nem bonyolult dolog, hiszen csak annyit kell tenni, hogy az alaposan megmosott bogyókat összetörjük, majd kevés vizet öntünk rá (nem kell, hogy ellepje) és puhára főzzük. Végül átpasszírozzuk és a pépet újra lábosba téve besűrűsödésig főzzük. Van aki nem töri össze főzés előtt, de tesz a vízbe kevés citromsavat, mert attól gyönyörű, piros lesz a főzet. A végén tehetünk bele cukrot, ha nem találjuk elég édesnek.

A lekvárkészítéshez érdemes többféle erdei bogyót összegyűjteni, mint például kökényt, berkenyét, somot, csipkebogyót. Jó kezdés, ha ezeket lefagyasztjuk a felhasználás előtt, édesebb lesz a lekvár, hiszen jól tudjuk, hogy ezeket akkor érdemes fogyasztani, ha már megcsípte őket a dér.

A szósz vagy mártás hasonlóan készül. A besűrített pürét ízesítsük ízlés szerint és vadhúsokhoz, roston sültekhez tálaljuk.

A galagonyaszörp egy kissé más ital, mint ahogy a neve alapján képzelnénk. Főzzük fel a galagonyát, passzírozzuk át, majd a pürét hígítsuk igény szerint vízzel. Ha egészségügyi célzattal készítettük, ne cukrozzuk vagy inkább mézet tegyünk bele.

Jót tudni a galagonyáról, hogy egyáltalán nem veszélyes gyógynövény, a hatóanyagai nem halmozódnak fel a szervezetben és nem okoz mellékhatásokat. Így bátran fogyaszthatjuk a lekvárt és a szószt is, kismamáknak sem kell kerülnie.

Gyógyítási céllal a galagonyát fogyaszthatjuk házilag készített tinktúra formájában is. Ehhez egyaránt használjunk fel ágvégi hajtásokat, leveleket és bogyókat. Mindegyiket aprítsuk össze és töltsük fel gyógyszertári alkohollal vagy vodkával, esetleg pálinkával. Ezt két hétig kell állni hagyni, majd vízzel átforralni.