Sokan azt gondolnák, hogy a szőlő magja és héja az ízes nedv kipréselése után értéktelen. Szerencsére ez nem így van, az utóbbi idők kutatásai újra kimutatták és őseink is tisztában voltak vele, hogy mind a mag, mind a héj számos, az emberi szervezet számára fontos és hasznos összetevőt tartalmaz. A magot ugyan – amíg egyben van – képtelenek vagyunk megemészteni, de őrlemény vagy liszt illetve hidegen sajtolt olaj formájában értékes hatóanyagait már szervezetünk is képes hasznosítani.

A szőlőmagolaj egyaránt alkalmas kozmetikai célokra, bőrápolásra, valamint szájon át történő fogyasztásra is. A boltok polcainál legyünk azonban figyelmesek, mert amelyik jó az előbbire, az nem biztos, hogy az utóbbira is megfelel, mivel előfordulhat, hogy kemikáliákkal finomítják!

A belsőleg elfogyasztott szőlőmagolaj többek közt gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatással bír, de ezek mellett az egyik legfontosabb esszenciális zsírsav-forrás az ember számára. Az esszenciális zsírsavak olyan értékes zsírok, amelyek nélkülözhetetlenek anyagcserénk harmonikus működéséhez, ugyanakkor csak nagyon kevés táplálékból juthatunk hozzájuk. Ilyenek többek között a hidegen sajtolt, finomítatlan olajok, mint a szőlőmagé is.

A szőlőmagolaj rendkívül erős antioxidánsként viselkedő összetevőket is tartalmaz, mint a polifenolok és a flavonoidok. Ezek jelenléte jelentősen csökkenti szervezetünkben a szabad gyökök számát, így biztosítva az egészséges sejteket és szöveteket. Szabad gyökök a normál működés mellett is termelődnek, de kívülről is bejuthatnak, koncentrációjuk megnövekedhet pl. a stressz, a környezetszennyezés, vagy a mesterséges élelmiszerek révén. A szabad gyökök a sejtdegeneráció előidézése mellett az immunrendszer gyengítéséhez is hozzájárulhatnak.

A szőlőmagolaj egyik legfontosabb hatásterülete a szív- és érrendszer, amellyel kapcsolatosan az érfalakat erősítő, a koleszterinszintet harmonizáló hatását emelhetjük ki. Érdemes cukorbetegeknek is fogyasztani, mert linolsav-tartalma csökkentheti betegségük egyes szövődményeinek kialakulását. Gyulladásgátló hatása mellett védi a sejtfalat, csökkenti számos daganat kialakulásának kockázatát. Ezen felül méregtelenítő és gyulladásgátló hatása javíthatja az asztmások, allergiások és különféle gyulladással járó bőrbetegségekben szenvedők életminőségét.