Oldal kiválasztása
A páfrányfenyő mint antioxidáns

A páfrányfenyő mint antioxidáns

Napjaink felgyorsult élettempója és a városi életmód mellett a testünk egyre több káros külső hatásnak van kitéve. A szennyezett levegő, a szervezetünk és az idegrendszerünk számára sokasodó stresszhatások bizony fizikai szinten is romboló hatással vannak ránk. Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a testünkben – természetes módon – is zajlanak olyan folyamatok, amelyek a sejtek roncsolódásával járnak. (tovább…)

A ginkgo hatása a nehezen gyógyuló sebekre (lábszárfekély, aranyér)

A ginkgo hatása a nehezen gyógyuló sebekre (lábszárfekély, aranyér)

A ginkgo – közismertebb nevén páfrányfenyő – az ősi élet emléke, az egyik legrégebbi ismert növényfaj a Földön. Rendkívül hosszú életű növényfajta, így nem csodálhatjuk, hogy hatóanyagainak alkalmazása az ember számára is egészséget és hosszú életet ígér. Legismertebb hatása az agyi erek tágítása és rugalmassá tétele, de az erekre kifejtett jótékony hatása más területen is kedvező eredményeket ígér. (tovább…)

A ginkgo hatása az erek állapotára

A ginkgo hatása az erek állapotára

A ginkgo, azaz a páfrányfenyő több szempontból is rekordernek számító gyógynövény. Olyan ősi növényfajta, amelynek napjainkban már nincsenek is közeli rokonai, mert már kihaltak. Egyetlen példány több mint 1000 évig elél, így napjainkban is vannak a Földön több száz éves páfrányfenyők, amelyek magassága akár a 120 métert is elérheti. Bizonyított tény, hogy több mint 5000 éve alkalmazzák a kínai gyógyászatban gyógyhatásainak köszönhetően. (tovább…)

A medvehagyma gasztronómiai értékei

A medvehagyma gasztronómiai értékei

Az idei medvehagyma első zöld levelei már megjelentek a Mecsek lejtőin, és hamarosan a hidegebb tájainkat is elborítja ez a szép és értékes, gyógynövénynek is beillő, vadon termő levélzöldség. Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk a beltartalmi értékeiről és fiziológiai hatásairól, most itt ez ideje, hogy kitérjünk azon jellemzőire, amelyeket az étkezőasztalnál élvezhetünk leginkább. (tovább…)

A medvehagyma, mint méregtelenítő

A medvehagyma, mint méregtelenítő

Csak néhány évvel ezelőtt került be a köztudatba, mégis rendkívüli népszerűségnek örvend ez a vadon termő egyszerű kis növény. Levelei március végén törnek elő a talajból, csodálatos fehér, csokros virágainak mézédes illatával május elejétől örvendezteti meg a méheket. A városlakókkal valószínűleg azok a természetjárók illetve falusiak ismertették meg ezt a jellegzetes illatú-ízű gyógynövényt, akik az eredeti termőhelyén találkoztak vele. (tovább…)

Medvehagyma gyűjtési tanácsok és receptek

Medvehagyma gyűjtési tanácsok és receptek

A medvehagyma igazából a vadon kincse, bár egyre többen próbálkoznak a termesztésével is. Erdeinkben ezekben a hetekben-napokban érik el a kicsattanóan friss, zöld levelek a leszedhető méretet, így érdemes elgondolkodni azon, hogy a korán jött meleg, tavaszi időben, egy kirándulás keretében elmegyünk gyűjteni. Mielőtt azonban nekiállnánk a friss salátaalap és gyógynövény begyűjtésének, ellenőrizzük, hogy a kiválasztott gyűjtőhely milyen szabályozás alá esik! (tovább…)