A zeller nagyanyáink egyik kedvenc gyógynövénye volt és nem csak azért, mert minden kertben megtermett. Érdemes napjainkban is kihasználni vírus- és baktériumellenes hatásait, különösen a téli időszakban. A zeller szerencsére télre könnyedén eltárolható gyökérzöldség, így mindig kéznél lehet, ha szükség van rá.

Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy felső légúti megbetegedések esetén, mint hörghurut, nátha, több úton is segíti a beteg szervezet harmonizálását. Egyrészt fertőtlenítő hatásával támogatja a szervezetünket a fertőzéssel való harcban, másrészt görcsoldó tulajdonsága hozzájárul, hogy a köhögés tünetei enyhüljenek. A zeller alkotóelemei tisztítják a tüdőt és a hörgőket, így elősegítik, hogy a felgyülemlett váladék könnyebben és hatékonyabban távozzon, megelőzve ezzel az áttételes fertőzéseket, a szövődményeket.

A C-vitamin tartalom, amely elsősorban a zöld levélben és a szárban található meg, erősíti az immunrendszert, de a betegség utáni felépülést is támogatja. Ásványi anyagai szintén hozzájárulnak a gyorsabb roborálódáshoz, míg egyéb összetevői javítják az étvágyat, tovább segítve ezzel a felépülést.

A zeller antimikrobális hatásai kiválóan alkalmazhatóak a húgyúti megbetegedések gyógyítására. A fertőtlenítő hatás vízhajtó tulajdonsággal kiegészülve gyorsan megszünteti a húgyhólyag és -vezeték fertőzéseit, hiszen egyrészről megakadályozza a baktériumok szaporodását, másrészről hozzájárul a szervek megtisztulásához, „kimosásához” is a megnövekedett vizeletmennyiség által.

Az antimikrobális hatások közé tartozik a zellernek az a tulajdonsága is, amelynek révén több vért juttat az alhasi szervekbe, tágítva szerveket ellátó ereket. A javuló vérellátás révén egyrészt javul a szövetek oxigénellátása, másrészt hatékonyabbá válik a méregtelenítés, így az érintett szervek gyorsabban megszabadulnak azoktól az anyagoktól, amelyek megterhelik őket vagy akadályozzák az életfolyamataikat.

A zöldség B-vitamin tartalma nyugtató hatással bír, és a stressztűrő képesség növelése révén támogatja a szervezetünk védekezőképességét. Ez a vitamin fontos szerepet játszik az anyagcserében is, amely szintén alapvető tényezője az immunrendszer állapotának.