A tökmag beltartalmi értékei

Hazánkban is az egyik legkedveltebb csemege a sütőtök magja. Szárítva vagy pirítva fogyasztjuk, és az esti film, a meccs vagy egy sör melletti baráti beszélgetés elmaradhatatlan kellékének tartjuk. A tökmag nem csak finom, hanem rendkívül tápláló és egészséges is.

Az A- és E-vitamin erős antioxidánsok, segítenek megóvni a sejtjeinket az öregedéstől, a stressz és az egészségtelen környezeti hatások okozta károktól. Az A-vitamin ezen felül a szemek egészsége szempontjából is fontos, megelőzi az éjszakai vakság kialakulását. Mindkét vitamin rendkívül fontos az új sejtek keletkezése szempontjából, de a későbbiekben is védik a sejtek épségét, harmonizálják azok életfolyamatait. Az E-vitamin hozzájárul a sérülések, sebek gyors gyógyulásához is.

A teljes B-vitamin komplex is megtalálható a tökmagban, amely testünk működésében számos helyen kap döntő szerepet. Az idegrendszer működése, regenerálódása a sejtek anyagcsere-folyamatainak biztosítása, a test energiaellátása, a sejtek reprodukciója és növekedése, a vörösvérsejtek képződése csak néhány példa a sok fontos feladat közül, amelyekben részt vesz ez a vitamincsalád.

A C-vitamin – amellett, hogy antioxidáns – részt vesz a kollagén termelésben, így például bőrünk feszessége is többek közt rajta múlik. A C-vitamin nélkülözhetetlen a rugalmas erek megtartásában, a sebgyógyulás biztosításában, és hozzájárul más vitaminok felszívódásához.

A kálium a szív- és érrendszer egészségéhez fontos: elektrolitként szolgál, részt vesz az anyagcserében, hozzájárul a vérnyomás egyensúlyához, az idegrendszer működéséhez. A magnézium az energiatermelés- és szállítás felelőse, természetes nyugtatóként ellazítja az idegrendszert és az izomzatot. A foszfor a csontok és fogak felépítéséhez járul hozzá elsősorban, de nincs olyan biokémiai reakció, amelyben ne venne részt. A vas a vörösvérsejtek keletkezéséhez nélkülözhetetlen, ezek pedig ahhoz, hogy a sejtjeink oxigénhez jussanak.

A cink, a vörösréz, a mangán és a szelén, az enzimek és katalizátorok pedig gondoskodnak arról, hogy a szervezetünkben minden biokémiai reakció úgy fusson le, ahogy az egészséges működéshez szükséges. Biztosítják, hogy a lehető leggyorsabban, a legnagyobb hatékonysággal és a legkisebb energiafelhasználás mellett működhessenek a sejtjeink és szöveteink, lendületet adva így számunkra a mindennapokban.