A fehér üröm mint fűszer

A fehér üröm az emberiség által az egyik legrégebben alkalmazott fűszer- és gyógynövény. A növény minden része rendkívül illatos és aromás a gazdag illóolaj-tartalomnak köszönhetően, míg az íze inkább kesernyés, karakteres. Egyes legendák szerint a világ legkeserűbb ízét magában foglaló növényről van szó, de ez nem nyert még bizonyítást. Fűszeres illata a citrusokra emlékeztet.

Gyűjtését a virágzás idejére időzítik, hiszen ebben az időszakban legmagasabb benne a ható- és illatanyag tartalom, a föld feletti virágos hajtásokat szedik le. A fehér üröm részeit nem napon szárítják, hanem lassan, árnyékos de jól szellőző helyen, így lehet a szárítmányt a legjobban megkímélni attól, hogy illóanyag-tartalmából veszítsen a folyamat során.

A fehér üröm általában húsok fűszere, ezek közül is – emésztéssegítő hatása miatt – a nehezebb, zsírosabb fajták hű társa. Így sertés-, liba- és kacsasültek jellegzetes fűszere, de angolna, ponty elkészítéséhez is kiváló. Nem csak sült húsokhoz alkalmazhatjuk, levesek és saláták ízét is kiemeli, gazdagabbá teszi karakteres, kesernyés ízével.

A gasztronómiai felhasználások közül természetesen nem hagyhatjuk ki az abszint elnevezésű alkoholos ital megemlítését sem, amelynek az üröm az ánizs és az édeskömény mellett az egyik legfontosabb összetevője. Mivel a nagyon magas alkoholtartalmú oldatban való áztatás az ürömből a tujonnak nevezett, hallucinációkat és egyéb testi tüneteket okozó illóolajat is kioldja, talán ez lehetett az alapja egy „abszintizmusnak” nevezett vélt betegségkép kialakulásának a századfordulón. Az abszint – és gyógynövényi összetevői – hatásainak függőséget okozó vagy káros volta nem nyert tudományos bizonyítást azóta sem, ezért az ital a legtöbb országban felszabadult a tiltás alól, sőt eredeti formájában újra gyártható. Természetesen a tujon-tartalmat ellenőrzik és nem kerül forgalomba olyan termék, amelyben az egészségügyi határértéket túllépi.

Más alkoholos italok ízesítésében is szerepet kapott a fehér üröm, így az ürmös borok, különféle likőrök, gyomorkeserűk esetében is. A felsoroltakon kívül a fehér ürmöt használják fagylaltok, lekvárok, ecetek ízesítésére, fürdőszerekben kiváló tonizáló, illatpárnái könnyű álmot hoznak.