Ördögnyelv és glükomannán

Nem varázsigéket sorolunk, bár a tavalyi évben szinte varászszerként robbant a köztudatba az új fogyókúrás szer, az ördögnyelv (Amorphophallus konjac) elnevezésű gyógynövényből készült glükomannán. Hatékonyságát nem csak a sztárok ajánlásai vagy a széles vásárlóközönség töretlen lelkesedése bizonyítja, hanem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal is, amely végzésben is deklarálta, hogy az ördögnyelv-kivonat csökkentett energiabevitel és mozgás mellett hozzájárul a fogyáshoz.

Az ördögnyelvet – mint oly sok más gyógynövényt, amelyből manapság táplálékkiegészítőket készítenek – nem mostanában fedezte fel magának az emberiség. Már a 6. századból is vannak feljegyzések, melyek szerint az ördögnyelv gumójából kinyert gélt, illetve lisztet egészségmegőrző táplálékként fogyasztották. Gyökerét kifejezetten gyógynövényként alkalmazzák.

Mielőtt – akár érdekes neve miatt is – túlmisztifikálnánk ezt a hirtelen felkapott növényi fogyasztószert, meg kell jegyeznünk, hogy a fejlett élelmiszeripar a konjac-gélt zselatin helyettesítésére és lisztjét sűrítőanyagként használja évtizedek óta. Erre magas rosttartalma miatt alkalmas, és részben ez teszi alkalmassá arra is, hogy fogyasztószerként hatékony lehessen.

Az ördögnyelv hatóanyaga a glükomannán, amely egy természetes, vízben oldhatatlan és emészthetetlen növényi rost. Különleges tulajdonsága, hogy rengeteg vizet tud magába szívni (saját tömegének akár a 200-szorosát). Ha azonban elfogyasztjuk ezt a zselét, amit az ördögnyelv-kivonat a vízzel alkot, az emésztőrendszerünkön változatlanul fog áthaladni, hiszen az ember számára emészthetetlen.

Ugyanakkor számos hasznos élettani hatást tud elérni a gyomron és a beleken történő áthaladás során. Egyrészt teltségérzetet okoz a gyomorban. Másrészt a belekben növeli a széklet mennyiségét (emiatt székrekedés ellen is jó), fokozza a perisztaltikát, hiszen tömegével szinte masszírozza a beleket.

Hatékonyan méregtelenít, fokozza az anyagcserét, ugyanakkor csökkenti az inzulinigényt, harmonizálja a vércukorszintet, folyamatossá teszi és elnyújtja a glükóz felszívódását, valamint csökkenti a koleszterinszintet.