Csak néhány évvel ezelőtt került be a köztudatba, mégis rendkívüli népszerűségnek örvend ez a vadon termő egyszerű kis növény. Levelei március végén törnek elő a talajból, csodálatos fehér, csokros virágainak mézédes illatával május elejétől örvendezteti meg a méheket. A városlakókkal valószínűleg azok a természetjárók illetve falusiak ismertették meg ezt a jellegzetes illatú-ízű gyógynövényt, akik az eredeti termőhelyén találkoztak vele.

Levele a gyöngyvirágéra emlékeztet, így ha nem vagyunk biztosak benne, hogy meg tudjuk különböztetni tőle, inkább hagyjuk hozzáértőre a dolgot! Ha magunk szedjük, ügyeljünk arra, hogy sértetlenül hagyjuk a tövét, és ne csupaszítsunk le egyetlen bokrot sem, inkább csak egy-egy levelet tépegessünk mindenhonnan.

Az egyik legjellegzetesebb eltérése a gyöngyvirág levelétől a fokhagymás aroma, amelyet a levél eldörzsölésekor tapasztalhatunk. A medvehagyma valóban rokona a konyhában használt hagymáinknak, számos hatóanyaguk megtalálható benne is, sőt antibiotikumra hasonlító illetve gyulladáscsökkentő és immunerősítő összetevői 12-szer hatékonyabbak.

A medvehagyma nem csak azért nagy kedvenc a salátakedvelők körében, mert friss zöld íze, gazdag beltartalma igazi „szomjoltó” a hosszú téltől kizsigerelt szervezet számára, hanem azért is, mert kiválóan hozzájárul a tavaszi méregtelenítéshez. Tisztítja a vért, a májat és a vesét, hozzájárul a télen felhalmozott méreganyagoktól való megszabaduláshoz.

Felpörgeti az anyagcserét, így akár a téli időszakban vagy a karácsonyi ünnepkörben felszedett kilók leolvadását is elősegítheti. Tisztítja a beleket, bélférgesség ellen is hatásos, ami, ha azt tekintjük, hogy egyes vélemények szerint minden harmadik embert érint ez a probléma, nagyon hasznos dolog.

Vízhajtó hatása is van, ezért ha sokat fogyasztunk belőle, igyekezzünk sokat inni! Egyrészt, mert kell a szervezetnek a folyadékpótlás, másrészt, mert ezzel alaposan átmoshatjuk a veséket és a húgyhólyagot. Városiaknak és más okból szennyezett levegőt szívók számára kifejezett előny, hogy a benzingőzből „elraktározott” rákkeltő ólomszármazékokat is képes kivonni a vérből, és megszabadítani tőle a szervezetünket.