A népi hagyomány szerint január 20. és február 1. között újraindul a fák nedvkeringése, beindulnak a folyamatok, amelyek duzzasztani kezdik a rügyeket, és előkészítik a bimbó-kezdeményeket a kikeletre. Az ember belső folyamatai is megváltoznak, lendülete kezd visszatérni, érdeklődése élénkül, bizony akármennyire is gúzsba köt még a hideg és a hó, a belső világ már bizseregni kezd. Idén mintha kicsit elhúzódott volna ez az időszak, de ettől függetlenül mindenképpen megtörténik.

Sokak kedvét elrontja, hogy a valódi tavasz beköszöntével ez a februárban mocorogni kezdő lendület újra alábbhagy, és elkapja őket a tél végi melankólia, amelyet tavaszi fáradtságnak is nevezhetünk. Minek köszönhető ennek az állapotnak a kialakulása? Egyrészt a téli hónapokra eltárolt vitamin- és ásványi anyag készlet lassan kimerül a szervezetünkben és az asztalra kerülő gyümölcsökben és zöldségekben is. Másrészt a napsütés, és vele a D-vitamin hiánya elveszi az erőnket, morcossá, kedvtelenné tesz. Harmadrészt, de nem utolsó sorban, hiába eszünk télies, melegítő, nagy szénhidráttartalmú vagy éppen zsíros ételeket, a hideg megviseli a szervezetünket, vágyunk arra, hogy az éltető nap átmelegítsen.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az évszakok és velük az ember életének évköre minden negyedévre más és más külső behatásokat és belső folyamatokat tartogat. A tél a lelassulás, befordulás időszaka, amikor a kevesebb mozgás mellett a fizikai igénybevétel nagy, ugyanakkor az ételek tápanyagtartalma kicsi. Sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek nehezek, az emésztésük megterhelést jelent a szervezetünk számára, az elfogyasztott mennyiségek is nagyobbak.

Ezt a sok felhalmozódott ballasztanyagot tisztítjuk a szervezetből a tavaszi méregtelenítés során, helyet adva a frissen termő gyümölcsökben és zöldségekben található értékes beltartalmi anyagok számára. Az alacsony tápanyagtartalmú, finomított összetevőket és mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételek a zimankóban lehet, hogy átmeneti örömérzetet okoznak, sőt könnyen emészthető szénhidrát-tartalmukkal akár fűtenek is, ugyanakkor súlyosan szennyezik a szervezetünket, extra erőfeszítésekre késztetik méregtelenítő szerveinket (máj, vese).

Segítsük a szervezetünk abban, hogy megszabaduljon a téli napok hordalékától! Támogassuk különféle méregtelenítő hatású gyógynövény fogyasztásával és megemelt mennyiségű víz megivásával! Igyekezzünk olyan gyógynövényeket választani, amelyek nem csak a kiválasztást stimulálják, hanem összetevőikkel védik is az adott szervet, mint ahogy a máriatövis összetevői is egyszerre támogatják a máj méregtelenítő munkáját és óvják a sejtjeit.