A zeller az egyik legismertebb zöldségünk, számos magyaros ételnek is elengedhetetlen részét képezi, de a nemzetközi gasztronómiában is sok helyen fellelhetjük (gondoljunk csak a Blody Mary-be tűzött szárzellerre!). Hazánkban a gumós zellert ismerik és használják leginkább, de nagy népszerűségnek örvend a metélő változat (vagyis amelynek kicsi a gumója és inkább a levelét fogyaszthatjuk) és a halványító vagy más néven szárzeller (amelynek még elhanyagolhatóbb a gumója, de a levelének vastag és húsos szárai vannak) is. 

A zeller fogyasztható nyersen is, például saláták részeként, de sütve és főzve is. Levele fűszerként funkcionál levesekben, köretekben, mártásokban, szinte bármilyen ételbe jó, amelybe petrezselymet tennénk. Természetesen az első változat őrzi meg leginkább a beltartalmi értékeket, különös tekintettel arra, hogy ennek az értékes zöldségnek (különösen a leveles-száras változatoknak) magas a C-vitamin tartalma. A halványító zeller esetében még érdemes megemlíteni magas B-komplex vitamin tartalmát is.

A zeller széles választékban tartalmaz ásványi anyagokat, mint például kálium, foszfor, vas, magnézium, kalcium, de legnagyobb értéke a nagy mennyiségű szerves nátrium és a mész.

Hatóanyagai miatt nem csak élelmiszernek, de gyógynövénynek is tekinthetjük. Jelentős a vizelethajtó hatása, de tele van növényi hormonokkal, ami hozzájárul a hormonháztartásunk harmonizálásához. Idegerősítő hatása mellett előnyös a szív- és érrendszer állapotára is, hiszen csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet.

Mivel a kalóriatartalma nagyon alacsony, így fontos összetevője a különféle diétáknak. Amellett, hogy nem hizlal, hozzájárul a szervezet tápanyagokkal való ellátásához, gyulladáscsökkentő hatásával és magas rosttartalmával segít karban tartani a tápcsatornát, és még az étvágyat is csökkenti. Emésztési panaszok esetén segíti a regenerálódást, vízhajtó hatása révén pedig hozzájárul a szervezet hatékony méregtelenítéséhez. Állítólag a narancsbőr egyik leghatékonyabb természetes ellensége.