Aszpirin a természet patikájából: a réti legyezőfű

Az aszpirin az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógyszer a több, mint egy évszázaddal ezelőtt történt felfedezése óta. Gyakorlatilag az első iparilag előállított gyógyszer volt, amelyet a legnagyobb mennyiségben forgalmaznak napjainkig. Kiváló hatású gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, ugyanakkor megítélése nem egyöntetűen pozitív, gyakran jelentkező mellékhatásai miatt.

Az aszpirin hatóanyaga az acetilszalicilsav, amelyet legelőször a fűzfakéregből kivont szalicilsavból származtattak. Később természetesen kifejlesztették az acetilszalicilsav szintetikus előállításának technológiáját is.

A működési mechanizmusa a következő: blokkolja a fájdalomért és gyulladásokért felelős enzim képződését, így nagyon hatékonyan szünteti meg ezeket a kellemetlen tüneteket. A gyakori kísérő tünetek elemzése során vették észre, hogy a szervezetünkben van egy olyan enzim is, amely szerkezetében nagyon hasonlít az előbb említetthez, de a feladata a gyomor nyálkahártyájának védelme.

Sajnos az aszpirin hatásában nem tesz különbséget e két enzim között, így mindkettő működését akadályozva, az arra érzékenyeknél gyomorpanaszokat, akár fekélybetegséget válthat ki.

A szalicilsav tartalmú növények (fűzfa, réti legyezőfű) alkalmazásánál nem kell ilyen mellékhatásoktól tartanunk. Ennek oka az, hogy egyrészt a gyomornyálkahártyára nem fejtenek ki hatást, másrészt általában tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek egy másik hatóanyag negatív tulajdonságait ellensúlyozzák, így a beltartalmi értékek szinergiája révén sokkal kevesebb mellékhatással járnak, mint szintetikusan előállított „rokonaik”.

Így például a réti legyezőfű tartalmaz olyan anyagokat (tanninok, csersavak), amelyek az enzim hiányában védtelenné vált gyomornyálkahártya épségét biztosítják. Védőréteggel vonják be a nyálkahártyát, gyulladáscsökkentő, emésztésjavító összetevőket tartalmaznak.

A réti legyezőfű összetevői nem csak megvédik a gyomor falát az acetilszalicilsav káros hatásaitól, de kifejezetten alkalmasak arra, hogy az emésztőrendszer kóros folyamatait harmonizálják, csökkentsék a gyulladásokat és regenerálják a nyálkahártyát.